La defensa de Jair Domínguez, humorista i copresentador de l'Està Passant, ha demanat a la jutgessa d'instrucció que arxivi el cas que se li va obrir pel gag sobre la Mare de Déu del Rocío. L'advocat de l'humorista, Jaume Alonso Cuevillas, ha presentat un recurs perquè la investigació judicial s'arxivi. En aquest text al·lega que no hi ha delicte en els fets que s'investiguen. "El gag objecte de la denúncia no tenia doncs per objecte fer cap escarni de res, ni de ningú i es troba en tot cas emparat pel dret fonamental a la llibertat d’expressió, consagrat a l’article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans", remarca la defensa en el recurs. 

Tot plegat neix arran de la denúncia presentada, fa aproximadament dos mesos, per la Fundació Espanyola de Abogados Cristianos. L'associació catòlica sosté que en el gag sobre la Mare de Déu del Rocío hi havia un possible delicte d'escarni. Per això no només van denunciar Domínguez, sinó també Toni Soler i Judit Martin. L'entitat religiosa considera que es tracta d'un "atac contra els sentiments religiosos comès de forma totalment gratuïta" i, a més, en una "època molt important per als catòlics com és la Setmana Santa", argumenten en la seva denúncia. 

La denúncia recorda que l'article 525.1 del Codi Penal castiga amb multes de 8 a 12 mesos els qui, "per ofendre els sentiments dels membres d'una confessió religiosa, facin públicament, de paraula, per escrit o mitjançant qualsevol mena de document, escarni dels seus dogmes, creences, ritus o cerimònies, o vexin, també públicament, els qui els professen o practiquen". També recorda que la jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que l'escarni es pot definir com la "burla o mofa d'allò que es contradiu", "una expressió de menyspreu grollera i insultant" o "befa tenaç que es fa amb el propòsit d'afrontar". I els denunciants conclouen: "l'acte de befa o burla és clar i contumaç".

No declararà

Per la seva banda, Domínguez ja ha anunciat que no es presentarà de forma voluntària a declarar davant de la jutgessa  de Sant Feliu de Llobregat. A través de les seves xarxes socials, l'humorista va assegurar que per comparèixer davant de jutge l’hauran de portar amb un cotxe policial, és a dir, detingut, perquè "no pensa gastar benzina per anar a declarar".

Les crítiques de Juanma Moreno

Malgrat que la polèmica va començar abans, quan el gag va arribar a mans del president del Partit Popular d'Andalusia, Juanma Moreno, quin va titllar el gag d'andalusofòbia. "Això és una falta de respecte a Andalusia, i a milers d'andalusos i les seves tradicions", va afirmar Moreno, la crítica del qual va anar a més i va acabar actuant com un efecte dominó. Forces de dretes i esquerres es van sumar a carregar contra TV3.