El candidat dels comuns a les eleccions europees del 9-J, Jaume Asens, creu que s'ha de donar temps a ERC per “digerir” el resultat del 12-M ja que veu els republicans en un “moment d'introspecció”. En una entrevista a La Xarxa, Asens s'ha mostrat convençut que ERC apostarà per escoltar el resultat de les eleccions, que passa per “intentar entendre's entre les forces d'esquerres”. “O govern progressista o repetició electoral, no hi ha més opcions”, ha afegit. De cara a les eleccions europees, Asens ha fixat combatre l'extrema dreta com un dels grans reptes i ha avisat que, si guanya la dreta i l'extrema dreta, es retallaran drets guanyats.

Asens ha afirmat que l'aritmètica que ha sorgit de les eleccions del 12-M és “molt tossuda”. Segons ha apuntat, els vots de Junts i ERC no són suficients per arribar a la majoria absoluta i necessiten el concurs del PSC, que ja ha dit que no donarà els seus vots ni per activa ni per passiva.

D'altra banda, Asens ha plantejat que a les eleccions europees hi ha dos projectes en disputa: el projecte de les polítiques neoliberals de retallades per salvar bancs i multinacionals i el projecte que no vol deixar ningú enrere i fer escuts socials.

Els comuns demanen al PSC que no pacti amb Junts

Els comuns van demanar al líder del PSC i guanyador de les eleccions catalanes, Salvador Illa, que descarti definitivament un pacte amb Junts per a la investidura. Així ho va reclamar dimarts el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que va subratllar que el mateix Carles Puigdemont ja ha rebutjat aquesta opció i ha instat Illa a fer el mateix. En una roda de premsa a la seu del partit va dir que l'estabilitat a Catalunya només passa per un govern progressista. A més, va acusar Puigdemont de voler repetició electoral. Mena va atribuir els mals resultats a les eleccions —van perdre dos diputats— a la “polarització” però va assegurar que han fet “autocrítica”. De totes maneres, va posar en valor que hagin pogut mantenir el grup propi al Parlament.

Mena va reafirmar que la seva prioritat és que hi hagi un govern progressista a Catalunya i va insistir que només treballaran en aquesta direcció. De totes maneres, en resposta a preguntes dels periodistes no va tancar la porta a poder donar suport a la investidura i després no entrar a govern i va assegurar que “hi ha diverses fórmules per tenir estabilitat”, encara que va insistir que la seva primera opció és “aconseguir un govern d'esquerres”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!