Jaume Giró ha estat un dels consellers que des del primer moment en què es va plantejar la sortida de Junts del Govern de Pere Aragonès més ha treballat per traslladar a la militància la importància de no abandonar-lo. Ara, aquests dijous i divendres, els afiliats del partit votaran sobre la continuïtat de la formació al Govern, amb pesos pesants de partit que fan campanya tant pel sí com pel no. En aquest sentit, el conseller d’Economia ha volgut enviar un avís als militants, perquè es plantegin abans de decidir-se quin és el resultat que faria més feliç a persones com Mariano Rajoy, Pablo Llarena, Pablo Casado o el rei Felip VI: “Com estaran més contents? El que desitgen és que Junts no continuï al Govern. Preguntem-nos si els volem donar una alegria”
Giró, que ha assegurat que el fet que Junts posi en mans de la militància el fet de continuar o no al Govern és un gran exercici democràtic i que el partit en sortirà reforçat i unit de la votació, sigui quin sigui el resultat, ha volgut plantejar també si el fet que no es compleixi els acords que es van marcar en l’eix nacional són un motiu suficient per sortir del Govern, tenint en compte les conseqüències que això pot tenir pel partit, no només polítiques, sinó econòmiques. A més, ha advertit que la decisió que emana d’aquesta consulta no només suposarà decidir si Junts surt del Govern sinó també “quina mena de partit volem ser”, i segons el conseller d’Economia, “Junts és un partit de Govern, que vol estar a les institucions i transformar el país des de l’eix nacional i amb les polítiques de servei als ciutadans”.
Acords que no es compleixen
Tot i que Giró s’ha mostrat a favor que el seu partit no surti del Govern, reconeix que efectivament, els acords pactats en l’eix nacional per investir Pere Aragonès “no van prou bé”. “És evident que seríem més forts a Madrid si els dos partits anéssim junts a l’hora de negociar pressupostos i lleis”, quelcom que creu que no s’està complint i cal avançar, de la mateixa manera que en la taula de diàleg, que ha de servir per parlar de l’amnistia i referèndum, ja que per temes tècnics existeixen altres espais de treballs on ell mateix participa. També ha criticat que no existeix una unitat estratègica que es va pactar i que és més necessària que mai, davant d’un espanyolisme unit front l’independentisme: “A l’altra banda, el PP, PSOE, jutges i monarquies, van a l’una”, ha lamentat. Amb tot, però, amb aquests tres punts sense complir, Giró ha tornat a plantejar si això és suficient per trencar el Govern, i si, un cop fora de l’Executiu, si això acaba succeint, seran capaços d’arreglar el que no funciona.
La sortida de Junts, un problema per ERC
Giró, que ha descartat assumir les funcions de vicepresidència si finalment acaba guanyant el ‘sí a la consulta’, tal com va fer a l’inici de la legislatura, ha lamentat la decisió de destituir el vicepresident Jordi Puigneró. Aquest fet, va ser vist per molts companys de partit com una mostra que ERC prefereix que Junts abandoni el Govern i dirigir el país en solitari, tot i que des d’una posició molt complicada. El conseller d’Economia no concorda amb aquesta visió i discrepa del fet que ERC no vulgui Junts al Govern: “Si sortim, per a Junts seria una equivocació, però per a ERC també. Es quedaran amb només 33 escons. Com farà acords? Amb els comuns? amb Ab el PSC que és la darrera cosa que vol Esquerra?”, ha plantejat. Per això, ha fet una crida a ERC, perquè considera que els dos partits s’han d’entendre, “amb cooperació i generositat”.