La petició que van fer ahir Junts i també la CUP a Pere Aragonès de sotmetre's a una qüestió de confiança al Parlament, que el president de la Generalitat ja ha rebutjat, ha provocat una allau de reaccions davant un gest que ha molestat molt ERC en un dia en què tant Aragonès com la consellera Laura Vilagrà i el vicepresident Jordi Puigneró han suspès les seves agendes. En el cas del conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha limitat a considerar que "el Govern ha de governar", sense comentar cap més detall. En una visita a la Vall de Bianya, el conseller ha comunicat que poques hores després del debat de política general, "a primera hora" ja ha enviat als consellers l'assignació pressupostària que tindrà cada departament als comptes del 2023. "Després de 20 dies, la negociació interna ha acabat bé i avui ja sabem el que toca a cadascú", ha afegit.

El conseller Giró ha estat molt centrat en les negociacions dels pressupostos en les últimes setmanes, per a les quals s'ha marcat com a soci preferent la CUP. Amb tot, ha advertit que, com ja va passar l'any passat amb el no dels cupaires i el vot a favor dels comuns, aprovarà els comptes amb qui pugui. En aquest sentit, ja s'ha trobat amb el partit de Jéssica Albiach, però encara no s'ha reunit amb el PSC de Salvador Illa, que insisteix en estendre la seva mà al Govern per aconseguir pactar uns pressupostos amb el màxim consens possible. En aquest sentit, algunes de les mesures que ha anunciat el president Aragonès en el debat de política general, com l'ampliació de la T-Jove fins als 30 anys, formen part dels pressupostos pel 2023.

Mesures anticrisi del Govern 

A més, el president també va anunciar tot un seguit de mesures anticrisi, sobre les quals va remarcar que "el problema més gran" que hi ha en aquest moment és la inflació. "Des del Govern de Catalunya, una nació sense estat, no el podem atacar directament, però podem ajudar socialment la classe mitjana treballadora i les petites i mitjanes empreses. I això és el que farem", ha dit. En aquest sentit, ha avançat que pràcticament totes les mesures estan incloses a l'esborrany del pressupost per a l'any que ve.

D'altra banda, i en relació a possibles rebaixes fiscals, després dels anuncis d'Andalusia i ara València, el titular d'Economia ha dit que es tracta d'un tema "molt sensible" i que n'estan "parlant en el si del Govern". "És un tema de molta importància en el qual tot el Govern està compromès, però no hi ha cap decisió presa fins ara", ha afegit.

Giró, a favor d'un pacte per l'estabilitat 

Durant les últimes setmanes, les tensions entre ERC i Junts s'han anat incrementant, especialment després de la Diada, en la qual ERC va optar per no assistir a la manifestació. A partir d'aquest fet i davant l'incompliment de l'acord de Govern per investir Pere Aragonès que denuncia Junts, així com per les declaracions dels líders del partit, s'ha posat damunt la taula la possibilitat que Junts surti del Govern. En aquest sentit, Jaume Giró considera que han de ser els afiliats de Junts qui decideixin sobre la seva continuïtat a l'Executiu, però s'ha mostrat a favor d'arribar a un acord per evitar que això passi.