L'exconseller d'Economia i actual diputat de Junts per Catalunya, Jaume Giró, ha carregat contra el finançament singular acordat entre el PSC i Esquerra Republicana en el marc de les negociacions per a la investidura de Salvador Illa. I és que, a través d'una publicació a Instagram, Giró dona la raó a la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Jesús Montero, qui va assegurar aquest dimecres que el contingut de l'acord entre els socialistes i els republicans no es tracta d'un concert econòmic com el del País Basc. "Ni finançament singular; ni concert econòmic; ni modificació del règim comú de finançament", diu Giró, que ha remarcat la frase de la vicepresidenta espanyola de "qualsevol que digui una altra cosa, menteix".
A més, l'exconseller opina que és un "acord que grinyola i un concert que desafina" i ha recordat una entrevista a El Nacional.cat del passat 23 de juny, quan advertia que la proposta de finançament singular acabaria sent una "aixecada singular de camisa". L'entrevista, feta un mes i una setmana abans que ERC anunciés el preacord amb el PSC, ja advertia que les negociacions anaven pel camí de ser una "aixecada singular de camisa". "Només per posar-nos en educació i sanitat al nivell de la mitjana europea, només per això, ja necessitem 14.000 milions", subratllava l'exconseller.
El vaticini de Giró
L'exconseller també assegurava que Catalunya porta molts anys amb "menys recursos dels que necessitem" i posava sobre la taula el fet que el país té "una sèrie de reptes que són ineludibles d'afrontar ja". "En el món de l'educació, en el món de la sanitat, en el món de la burocràcia, de la nostra pròpia llengua, també de l'ecosistema d'universitats, recerca i ciència. En tots aquests fronts necessitem més diners, necessitem els nostres diners per poder anar endavant", deia Giró, que subratllava que Catalunya és el territori "més solidari de tots".
De fet, afirmava que si els catalans començaven a dir: "52.000 milions, que és el que es va recaptar a Catalunya l'any 21, però li traiem una quota pels serveis que presta l'Estat i una quota també de solidaritat i una quota de no sé què, al final ens quedarem igual".
Les declaracions de Montero i l'amenaça d'ERC
Enmig d'un mes vacacional com és l'agost, la vicepresidenta espanyola va fer apujar els decibels de la política aquest dimecres amb unes declaracions en les quals negava que l'acord PSC-ERC fos el d'un concert econòmic com el basc. "Li podem dir com vulguem, però l’única experiència del nostre país de concert és el basc i el navarrès", deia Montero, que també negava una reforma a l'ús del sistema de finançament. Amb tot, això va fer aixecar la sella a Esquerra Republicana, qui, a través d'un comunicat, va amenaçar als socialistes de tombar els pressupostos estatals si no complien amb l'acordat. "Sap perfectament què és el que es va signar: el concert econòmic, tot i que no el vulgui anomenar així", deien els republicans amb un to d'amenaça.
Mentre Junts per Catalunya va aprofitar aquest primer xoc entre socialistes i republicans demanant explicacions del motiu pel qual han "mentit" als catalans, els socialistes han insistit aquest matí en el fet que l'acord entre PSC i ERC "no és un concert com el basc", malgrat que subratllaven que complirien amb el seu contingut i que suposava un "canvi de paradigma".
Què diu l'acord?
El text de l'acord entre republicans i socialistes no apareix en cap cas el concepte de concert econòmic, malgrat que els republicans consideren que les condicions acordades són les mateixes que el concert basc. Concretament, el text especifica que "la Generalitat, gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya i augmenti substancialment la capacitat normativa amb coordinació amb l'Estat i la Unió Europea". A més, també diu que la "gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos suportats a Catalunya correspon a l'Agència Tributària de Catalunya" i assegura que "l’aportació de les despeses de l’Estat s’establirà a través d’un percentatge de participació en els tributs". El text del pacte, alhora, parla de solidaritat envers les altres comunitats autònomes i ha d'estar "limitada pel principi d'ordinalitat".
El redactat també especifica que és "imprescindible desenvolupar la Hisenda catalana" amb l'objectiu que aquesta administració assoleixi plena autonomia en la "recaptació, gestió, liquidació i inspecció de tots els tributs que es generen a Catalunya". A més, aquesta hisenda haurà d'instrumentalitzar-se a través de l'Agència Tributària de Catalunya per tal que assumeixi les funcions d'aplicació de tots els tributs generats a Catalunya. Els terminis de l'acord són clars: durant el primer semestre del 2025 caldrà presentar l'acord en la comissió bilateral entre el Govern i l'Estat, mentre que el 2026 Catalunya haurà de començar a gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar la totalitat de l'IRPF, el principal tribut del sistema fiscal espanyol.