El Parlament de Catalunya ha constituït aquest dijous a la tarda una bona part de les comissions legislatives que han de funcionar durant tota la legislatura. Se n'han de constituir disset i, aquest dijous, se n'han compost un total d'onze: la d'Afers Institucionals; Economies i Finances; Empresa i Treball; Igualtat i Feminisme; Unió Europea i Acció Exterior; Educació i Formació Professional; Recerca i Universitats; Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació; Interior i Seguretat Pública; Territori i Habitatge; i Transició Ecològica.

La principal novetat d'aquest dijous són els noms que presidiran cadascuna d'elles, ja que el dimarts passat la Junta de portaveus ja va aprovar que PSC i Junts presideixin 7 comissions, ERC 4, Partit Popular català 3, Vox i Comuns 2, mentre que CUP i Aliança Catalana es quedaran sense cap presidència. Durant les sessions de constitució d'aquest dijous, s'han votat les presidències, les vicepresidències i les secretaries de cadascuna d'elles. 

Tres diputats de Junts han estat escollits per presidir la Comissió d'Afers Institucionals, la Comissió de Territori i Habitatge i la Comissió d'Empresa i Treball amb David Saldoni, Quim Calatayud i Jaume Giró, respectivament. L'exconseller d'Economia i diputat de Junts ha reivindicat durant la sessió constitutiva que Catalunya és "una nació sense estat bastida des dels fonaments de la petita i mitjana empresa i els treballadors". "Hi ha un total de 600.000 empreses a Catalunya. A penes l'1% d'elles arriben als 250 empleats", ha dit Giró en el seu discurs posterior a la composició de la comissió. L'exconseller d'Economia, amb tot, espera que aquesta comissió "pugui posar tot el coneixement" i pugui ajudar al teixit empresarial a "continuar endavant". 

Per la seva banda, Ester Capella, d'ERC, serà la presidenta de la Comissió d'Interior i Seguretat Pública. Aquest dijous també s'ha escollit Eva García del PP com a presidenta de la Comissió d'Educació i Formació Professional, i Pere Lluís Huguet, també del PP; a la Comissió de Recerca i Universitats.

El PSC estarà al capdavant de la Comissió d'Igualtat i Feminisme amb Sabrin Araibi; la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb Joaquim Paladella; la Comissió d'Economia i Finances amb Guillem Mateo, que, malgrat no esmentar una de les carpetes d'aquesta legislatura com és el finançament singular, ha reivindicat la seva rellevància perquè influeix en totes les altres comissions pressupostàriament; la Comissió de Transició Ecològica amb Cristòfol Gimeno; i la Comissió d'Unió Europea i Acció Exteriors amb Neus Comes. De fet, en aquesta última comissió ha aparegut el nom del president Puigdemont, ja que n'havia de formar part, però Junts per Catalunya l'ha substituït provisionalment per dur a terme la votació. "És una substitució inassumible en termes democràtics", ha dit el diputat de Junts Francesc de Dalmases mentre es constituïa la comissió. 

Un cop constituïdes les comissions parlamentàries, entre el 16 i el 27 de setembre està previst que tinguin lloc les compareixences dels nous consellers i conselleres del Govern. Començarà el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, el dia 16 a les 10 hores.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!