L'exconseller d'Economia, Jaume Giró, ha mostrat aquest dilluns la seva indignació per les noves informacions revelades a ElNacional.cat que assenyalen directament a l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, per l'Operació Catalunya. "La completa impunitat de la persecució del món polític, civil i empresarial de Catalunya, per pura dissidència política, és l’etapa més vergonyosa de la història d’Espanya des dels GAL" ha denunciat en declaracions a aquest mitjà. Anant més enllà, Giró ha lamentat que mai un estat de la Unió Europea com és Espanya "haurà creat un entramat més pudent i vergonyós en els darrers deu anys". L'Operació Catalunya que denuncia Giró va consistir en un espionatge a polítics i empresaris sense empara judicial i amb accions paral·leles a les realitzades pel Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), tal com confirmen una trentena de notes informatives de la policia espanyola entre els anys 2012 al 2014, que anaven directament als responsables d’Interior.

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy
 

Davant dels nous papers i documents, fins aquest dilluns secrets, que assenyalen directament Mariano Rajoy, president del govern espanyol entre 2011 i 2018, Giró ha subratllat que les noves proves fan que l'Operació Catalunya sigui encara "més fastigosa", així com evidencien que tot plegat "només era possible amb un pacte de silenci còmplice entre el PP, el PSOE i la Corona espanyola". De moment, aquest dilluns Pedro Sánchez ha expressat la seva ferma condemna davant tots els fets i ha demanat anar fins a les últimes conseqüències en les comissions sobre l'Operació Catalunya. "Cal esclarir un dels fets més lamentables i vergonyosos de la història democràtica del nostre país", ha conclòs Sánchez, preguntat per les noves informacions que assenyalen Mariano Rajoy. 

La querella de Giró per l'Operació Catalunya

El mateix Giró ha estat una víctima de l'Operació Catalunya. Ja fa gairebé un any, el març del 2023, l'exconseller d'Economia va querellar-se contra l'excomissari Villarejo, i els exministres Jorge Fernández Díaz i Maria Dolores de Cospedal per haver-lo espiat l'any 2012 per la seva ideologia i suport al sobiranisme català, a l'inici de tot el Procés, quan no tenia cap càrrec polític, ja que llavors era el director general adjunt de CaixaBank. En la seva querella, Giró acusava els excàrrecs del PP dels delictes de revelació de secrets, malversació de fons i organització i grup criminal. Amb tot, mesos més tard, la querella va quedar arxivada i al novembre, l’Audiència de Madrid va desestimar el recurs d’apel·lació presentat per Giró, al·legant que no hi havia indicis delictius sòlids. El magistrat instructor també va assegurar que els fets narrats a la querella “eren meres sospites o especulacions”.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!