El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha donat una lliçó magistral de geopolítica i macroeconomia per analitzar les mesures anunciades del president espanyol, Pedro Sánchez, dins el debat de l'Estat de la Nació. Percentatges i pressupostos dels costos energètics, inversió en energies renovables, facturació del servei de Rodalies i, sobretot, una visió on sempre ha subratllat el context actual que tot ho condiciona. D'entrada, la conclusió final: "Les propostes de Pedro Sánchez que pretenen acatar la inflació són completament decebedores i deficients. Són per pujar les enquestes, és una mesura electoralista davant enquestes que li són molt desfavorables", ha declarat el conseller en una entrevista a Rac1. I encara ha estat més explícit: "Tenim un president espanyol que està lliscant cap a la demagògia i és molt preocupant perquè ens estem jugant l'economia dels ciutadans".
"A mi, per què m'han de donar el bitllet gratis?"
Després, el per què d'aquesta frase sentenciadora. D'entrada, l'anunci principal de La Moncloa de la gratuïtat en el servei ferroviari: "Renfe factura 3.500 milions d'euros anuals i en perd 400. Efectivament no els perd a Catalunya perquè tenen molts clients. El que han de fer és invertir en l'estructura ferroviària. A mi les mesures del gratis per tothom, tingui la renda que tingui, no hi crec. En aquest moment, fer mesures d'aquesta mena on qualsevol persona de classe mitja o mitja alta pugui tenir gratis certs serveis, em sembla d'una actitud populista. El que has de fer és en funció dels trams de renda".
I en l'exemple s'ha citat a ell mateix, en primera persona: "A mi, per què m'han de donar el bitllet gratis que afortunadament m'ha anat bé la vida a partir de certa edat? No són mesures per baixar la inflació, sinó per pujar les enquestes. I la campanya electoral de Pedro Sánchez ens sortirà molt cara". Més enllà de l'anunci d'aquesta mesura, posar-la en pràctica pot derivar en una altra realitat i ja l'ha advertira el mateix Giró: "En l'àmbit de Renfe i Rodalies ho decideix Madrid, però en el bitllet integrat de Barcelona ho decideix l'autoritat metropolitana del transport i, per tant, crec que es quedarà en el 50% de bonificació. Fins i tot les associacions en defensa del transport públic estan en contra d'aquesta mesura". Caldrà constatar si l'anunci de Sánchez queda en paper mullat, sobretot a Catalunya.
"Els impostos de Sánchez els acabarem pagant tots nosaltres"
Giró, en un retrat quirúrgic, ha anat pam a pam desgranant la proposta de Pedro Sánchez. El segon gran tema és el recàrrec temporal a les grans corporacions amb què espera recaptar 7.000 milions d'euros en dos anys. I aquesta afecta a la banca i les grans companyies elèctriques. Pel conseller, això també acabarà en paper mullat. "Aviat hi haurà reunions per veure com repercuteixen aquest impost als clients. Els impostos de Sánchez els acabarem pagant tots nosaltres". I ha afegit: "Amb els impostos, una cosa és el que s'anuncia que recaptaràs i l'altra el que acabes recaptant. Ja va passar l'any 2021 amb els serveis digitals d'Internet i l'altra sobre transaccions espanyoles que es van quedar en un 15% i un 30% respectivament de la recaptació total que va anunciar. Són mesures que no van a les finances de la Generalitat, sinó de l'Estat". Per això, també la crítica per no pensar, una altra vegada, amb Catalunya: "Prenen mesures on no entrem ni sortim, són unilaterals i la Generalitat no veurà ni un euro. I parlem clar, el mercat financer amb la reestructuració del 2008 és un mercat on hi ha quatre o cinc agents que tenen l'àmplia majoria de mercat i en les elèctriques també".
L'entrevista, que ha seguit les pautes de qualsevol novel·la 'inici, nus i desenllaç', li ha quedat per desenvolupar la part final, la propositiva. Conseller, com es combat doncs la inflació? "Refredant l'economia. L'inici de la inflació va començar amb la sortida de la pandèmia. Tots teníem ganes de sortir i teníem un coixí d'estalvi. Va pujar la inflació perquè va pujar el consum. Després, la guerra ho infla perquè el combustible i altres preus energètics és el 70% de la pujada. Cap de les mesures d'ahir va cap a això. Hem de canviar el sistema energètic i ho hem de fer. El cas més paradigmàtic és Alemanya, no posem mesures per avançar una guerra que està fent molt mal al cor d'Europa. La majoria d'exportacions catalanes van a Alemanya i França. Hem de treballar en buscar una solució diplomàtica per acabar el més aviat la guerra perquè la tragèdia econòmica serà molt gran i analitzar el sistema energètic actual que tenim. A Catalunya sort que va haver una persona com Pere Duran Farell. Mai és bon moment per enemistar-se amb Algèria, però menys encara ara". Amb aquesta declaració, Giró ha subratllat la importància de conèixer el context i també la història per entendre el present. I no s'ha oblidat de citar Pere Duran, l'empresari català que va fer possible que Espanya no depengués del gas rus amb la xarxa que va establir l'any 1965 procedent d'aquest país africà.
"Rússia té elements per fer-nos passar uns mesos molt fotuts a Europa"
Els líders europeus, començant pel mateix president francès Emmanuel Macron, ja ha alertat que el seu país ha entrat en una economia de guerra. Lluny de missatges catastrofistes, Giró també aposta per parlar amb realisme des dels lideratges polítics: "La gent que em coneix una mica saben que soc optimista de mena i positiu. Quan dic això és perquè realment venen temps difícils". I ha parlat de la pandèmia, però òbviament també de les derivades de la guerra a Ucraïna: "Estem a dos mesos d'entrar a l'hivern. Històricament els conflictes bèl·lics on ha participat Rússia, ha guanyat a l'hivern. Mentrestant, què fem? Des de l'OTAN amenaçar Rússia i vendre tot l'armament que es pugui. No estic d'acord, però el 90% de les guerres acaben amb un acord de pau. Qui no es juga res és els Estats Units, al contrari, incrementa la guerra i arriben vaixells cada dia dia gas a Barcelona. A Europa s'ha d'arreglar tot i no ser el millor moment pels lideratges europeus. Abans trucaven a la cancellera Merkel. Ara, també veient el Regne Unit, no tenim grans personalitats. Rússia té elements per fer-nos passar uns mesos molt fotuts a Europa. A Catalunya és molt trist que estiguem en un 5% d'energia renovable, Europa és pràcticament del 18%. Aquí hem estat molts anys que ningú s'ha atrevit. Tothom està patint per l'energia i hi hauran restriccions d'energia i haurem de tirar amb el que tinguem. Tots els canvis a favor del canvi climàtic han de tenir una seguretat de subministrament que ara mateix no tenim".
Sobre pressupostos: "Aquest any serà més difícil"
El tema principal de l'entrevista era la crisi econòmica actual, però han acabat derivant molts altres temes. D'entrada, els nous pressupostos: "M'agradaria aprovar-los el desembre, com l'any passat. Aquest any serà més difícil que l'any passat. Com que el 2023 hi hauran eleccions municipals és probable que hi hagi un càlcul electoral. Tots els grups, també de l'oposició, hem de ser responsables per tenir uns nous pressupostos. Haurem de pujar els sous dels funcionaris, les factures dels departaments pugen perquè pugen els costos i ja estic parlant amb el govern espanyol perquè ens permeti augmentar el marge de dèficit del 0,1 fins al 0,4 i ens permetria un increment de la despesa nova de mil milions a gairebé dos mil perquè els departaments puguin fer el que estan fent, polítiques públiques".
Giró, president?
Per tot plegat, la pregunta era lògica i ja es comença a plantejar en molts àmbits. Jaume Giró serà el nou candidat a presidir la Generalitat de Catalunya? "És una mica una pregunta trampa perquè diguis el que diguis no acabes de quedar bé. En aquest moment estic de conseller i m'omple personalment i m'agradaria tenir temps suficient per fer obra de govern i ajudar a l'economia, ciutadans i empreses vagin una mica millor". Des de Rac1 han demanat que sigui més explícit i ha conclòs: "Qualsevol persona que es dedica en el terreny polític i té una genuïna vocació de servei públic, estic segur que li costaria dir no quan li plantegin alguna cosa. Ningú m'ha plantejat res, però queda tant temps que ja parlarem quan toqui".
"La capital mereix un alcalde com Xavier Trias"
De Xavier Trias com a possible alcaldable per Junts a la ciutat de Barcelona, tot són lloances: "La capital mereix un alcalde com ell i posar en valor el compromís de moltes persones de valua i que no ho necessiten per fer un servei al país. Per mi seria una molt bona notícia". I de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, com ahir Míriam Nogueras, el conseller també demana, d'entrada presumpció d'innocència. "Entre la paraula de Laura Borràs i l'Estat espanyol em crec Laura Borràs. Ja es veurà. Ser independentista no t'ha de condemnar a res ni alliberar de res. Jo no conec les interioritats del cas, la presidenta Borràs està dins un procediment judicial, he de confiar en la seva paraula".
Titlla l'espionatge de l'Estat de "Torrentes a sou"
I, en darrer terme, el seu propi nom. "La meva família i amics saben que vaig patir espionatges i alguns mitjans com l'Interviú, crec l'any 2013, van sortir uns informes amb segells de la policia que no eren, amb el meu número de telèfon mòbil dient que era un dels quatre líders de la trama civil del procés". Giró ha estat l'únic que ha denunciat l'excomissari José Manuel Villarejo i la popular Alícia Sánchez-Camacho per revelació de secrets, organització criminal i malversació.
La Fiscalia ho investigarà i, avui des de Rac1, ha explicat una anècdota sobre aquest espionatge que va patir: "El 17 d'agost del 2017, el dia dels atemptats, estava a la caseta que tinc a l'Empordà i el dia anterior vaig sopar amb Aitor Esteban i la seva dona i el 17 van venir a fer el vermut. I des de primera hora hi havia un senyor amb pantaló de tergal, camisa de màniga llarga i càmera de fotos fotografiant el porxo. Vam poder comprovar la ineficàcia absoluta d'aquests Torrentes a sou. Després vaig trucar a les tres de la tarda al Major Trapero per explicar-li i enviar les fotos i no em va contestar. Vaig anar a l'hotel on es va allotjar aquest personatge i tenia el nom i telèfon i ho volia posar en coneixement. I amb l'atemptat ja no vaig tornar a molestar lògicament el Major Trapero. Jo ho explico perquè m'ho pregunta, però jo no em sento màrtir de res. Però constato que van anar en contra, també, dels directius d'empresa. No era un policia, la policia subcontractava detectius. Hi havia un grup de policies en actiu i com que no donaven l'abast subcontractaven a una altra gent. No ho vaig arribar a denunciar".