Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia, ha demanat aquest dimecres que se li apliqui la llei d'amnistia a Carles Puigdemont perquè pugui tornar a Catalunya: "El més important és que el president Puigdemont sigui a Catalunya. Aquest és el punt de normalització important que permeti que no hàgim d'explicar les coses en termes de viatges a Waterloo. El que seria normal és que les trobades estiguin normalitzades. Espero que amb la llei d'amnistia, el més abans possible, puguem parlar amb normalitat". Així s'ha manifestat Guardiola després d'explicar en una entrevista al programa Cafè d'idees a La 2, preguntat per si considerava que Salvador Illa s'hauria de reunir amb Puigdemont a Bèlgica.
Tot i que l'actual president de la Generalitat ja hi ha viatjat més d'un cop d'ençà que va ser investit, mai no s'ha trobat amb Puigdemont, que és diputat al Parlament a més de president del principal partit de l'oposició. Guardiola també ha explicat que ell mateix es va reunir "en el seu moment" amb el president a l'exili, tot i que aquestes trobades no estaven emmarcades dins de les nombroses visites que ha rebut Puigdemont a la Casa de la República per part d'empresaris per tractar la reducció de la jornada laboral. El govern espanyol de Pedro Sánchez depèn dels suports dels 7 diputats de Junts per tirar endavant aquesta iniciativa, promoguda per la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.
Amnistia, sí, unilateralitat i referèndum no
A finals del 2023, quan els partits independentistes posaven l'amnistia com una condició indispensable per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, tal com finalment va acabar succeint, el Cercle d'Economia ja va fer públic el seu posicionament al respecte. Així, l'entitat presidida per Jaume Guardiola, assegurava que "les mesures legislatives que contribueixin a girar full a uns fets mai no s'havien d'haver produït", en referència al procés i l'1-O, tenien el seu suport, com és el cas de l'amnistia o en el seu moment dels indults. Per això mateix, l'entitat deixava clar que aquesta amnistia havia de ser el resultat "d'un gran acord entre els principals partits d'àmbit espanyol i els partits nacionalistes" i que aquesta havia de tenir la màxima seguretat jurídica, que assegurés que no seria revocada pel Tribunal Constitucional. Ara bé, la contrapartida hauria de ser que els "beneficiaris", en referència als líders independentistes, havien d'acceptar el marc establert per la constitució i renunciar al referèndum i la unilateralitat.