L'ex-CEO de Globalia (propietària d'Air Europa) Javier Hidalgo ha negat cap reunió amb Pedro Sánchez i ha evitat parlar de Begoña Gómez en la compareixença d'aquest divendres a la comissió d'investigació del Senat sobre el cas Koldo, en la qual ha rebutjat respondre les preguntes dels grups i s'ha limitat a exposar uns "aclariments" —abans d'oferir als senadors documentació al respecte—. "És fals que m'hagi reunit amb Pedro Sánchez, menys en un esdeveniment que vam tenir amb 25 empresaris. Aquesta és tota la meva relació amb el senyor president", ha declarat.

En aquesta línia, Hidalgo també ha titllat de "fals" que en la seva declaració com a testimoni en el cas Koldo davant l'Audiència Nacional manifestés que no recordés haver-se reunit amb l'esposa del president del govern espanyol, "ja que no va ser aquesta la pregunta formulada". "La pregunta formulada de forma injusta va ser si recordava amb qui estava el 24 de juny del 2020. Jo no sé si vostès recorden què van fer fa quatre anys, crec que ningú, ni la setmana passada", ha argumentat. 

Nega tracte de favor a Air Europa

L'empresari ha dit que l'entristeixen les "boles" i els atacs mediàtics rebuts després d'haver tirat endavant una companyia amb 14.000 treballadors i ha exclamat: "És fals que afirmés en la meva declaració com a testimoni que no coneixia l'exministre de Transports José Luis Ábalos ni l'assessor Koldo García, tal com han publicat diversos mitjans de comunicació". Així, també ha negat cap tracte de favor en l'ajuda del govern espanyol a Air Europa durant la pandèmia, ja que ha considerat que va ser "el pitjor préstec, amb les condicions més estrictes i desfavorables de les concedides a Europa". "No va ser un rescat (...) i va ser una de les últimes companyies aèries del nostre nivell a rebre ajudes. A 29 de juny, a Europa ja s'havien concedit 29.000 milions d'euros i Globalia, molt significativa, amb 10.000 treballadors, amb 17 aeroports, 35 hotels i 500 punts de venda, va rebre zero euros", ha esmentat.

Hidalgo ha afegit que el préstec va ser autoritzat per set departaments tècnics de la Societat Estatal de Participacions Industrials (adscrita al Ministeri d'Hisenda), per PwC i Cuatrecasas, "complint amb els requisits establerts per la Comissió Europea" i "amb exigències afegides, com la presa de control de la companyia per part de la SEPI". "Que jo sàpiga, a cap companyia, ni a ningú d'aquest país, se li demanen garanties d'aquesta mena. No sé on està el tracte de favor que vostès estan veient", ha insistit.

La relació d'Hidalgo amb Aldama

Ha defensat que la seva relació amb el presumpte comissionista de la trama, Víctor de Aldama, consisteix en dos contractes: un del setembre del 2019, per al cobrament d'un deute de l'estat veneçolà, que va resultar en una gestió que "no va tenir èxit i no es van generar pagaments per aquest contracte"; i un altre del novembre del mateix any, per a serveis de consultoria, cinc mesos abans dels tancaments per la covid. Així mateix, ha negat que Globalia participés en la negociació d'un contracte amb Correus que va obtenir Ávoris —una empresa en la qual pren les decisions el Grupo Barceló, que posseeix el 51%.

L'empresari va ser citat mitjançant un edicte judicial publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) perquè el Senat no el trobava, de manera que ha denunciat que va rebre la notificació fa dos dies, quan era a Los Ángeles, amb un dia menys del termini legal per assistir a la cita. "És fals que hagi estat fugat, sempre he estat disponible i localitzable", ha insistit, alhora que ha explicat que va enviar una carta al PP per oferir tota mena d'aclariments i que no ha obtingut resposta. Per la seva banda, el PP s'ha queixat i ha demanat a la presidència de la comissió un informe jurídic sobre si és possible acollir-se al dret de no declarar si no està encausat. El PSOE ha centrat la intervenció a justificar els rescats empresarials per la pandèmia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!