La Junta Electoral Central (JEC) la integren els diferents directors repartits al llarg del territori català que estan gestionant l'allau de sol·licituds de la ciutadania, que al·lega no poder assistir com a membres de la mesa electoral. Un d'ells, el director de la JEC a Reus, Diego Álvarez, ha admès que si un membre es contagia durant la jornada del 14 de febrer i justifica que té la Covid-19 per passar tota la jornada dins un centre electoral, pot denunciar la JEC: "Si algú es contagia el dia de les eleccions, podrà denunciar-ho, però sempre ho haurà d'al·legar".
Malgrat tot, no li ha tocat més remei que admetre la qüestió que li ha plantejat la periodista Gemma Nierga a TVE, però vol restar rellevància al fet per evitar un efecte crida: "Estem a l'escenari del mateix que si s'encomanés en un hospital o una presó, no crec que en pogués treure res". I reitera, en la línia del director de Processos Electorals, Ismael Peña-Lopez, "que anar a votar no serà més perillós que anar a comprar al supermercat".
Les excuses dels membres
El catàleg d'excuses per no ser membre d'una mesa electoral és ampli i variat. L'opinió pública s'ha centrat en motius de salut, però Álvarez admet que n'hi ha moltes més: "El ventall és enorme. Es prioritzen les raons mèdiques i en anteriors eleccions guanyaven les vacances o viatges ja pagats". Però també n'hi ha, i són acceptables, altres com: viure fora, per motius de feina com els metges o els periodistes, tenir menors al seu càrrec, persones dependents o per conviccions religioses. A tall d'exemple, els testimonis de Jehovà.
Proporcionalment, el no a assistir a una mesa s'ha replicat en un gran impacte a Barcelona però també en altres ciutats. A Reus han rebut 600 al·legacions, però Álvarez no hi veu problemes: "La revisió és molt ràpida i ens pot portar un minut cada excusa. El que fem és respondre amb un sí o un no per correu electrònic o amb una trucada. En un matí pots resoldre 200 o 300 excuses i també avisar-los. Posteriorment, ho traslladem als ajuntaments perquè tornin a fer un sorteig".
I si no hi ha prou membres?
Des de la JEC estan confiats que trauran els membres d'on sigui. A Reus, Álvarez assegura que "de moment hi ha gent de sobres", però si es produeix un escenari apocalíptic, què?: "Si no hi ha ningú més, haurà de quedar-se el que arribi a primera hora. I si, malgrat tot, no es pot constituir la mesa, n'hi haurà una en 48 hores i s'hauran de fer [les votacions] entre dilluns i dimarts".
Aquesta excepció tan sols s'aplicaria en aquelles taules concretes que no hagin pogut tenir una sortida a l'absència de personal. La via dels voluntaris també està descartada, perquè la llei no ho preveu i la JEC tampoc la té en ment. Així, doncs, podem parlar d'unes eleccions eixamplades en el temps que anirien més enllà del 14 de febrer i com a tard fins al 16.