La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit obrir un expedient sancionador al president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, per haver vulnerat la "neutralitat institucional" que li exigeix la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) en una roda de premsa que va oferir des de la seu de la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea el passat 30 de juny. Aquesta decisió de la JEC, però, s'ha adoptat amb la discrepància de tres dels membres de l'organisme, que han emès un vot particular.

Així, la JEC ha estimat parcialment una denúncia del PP i ha considerat que a les respostes de la roda de premsa que va oferir des de la Representació Permanent de la Unió Europea, Sánchez va vulnerar l'article 50.2 de la LOREG amb unes declaracions on va acusar el PP de canviar "drets per vots" amb Vox a Extremadura, el País Valencià i altres territoris on "el PP està governant amb la ultradreta".

Una "valoració favorable" al seu govern

L'organisme de l'Administració Estatal ha considerat que el president espanyol va fer un missatge ple "d'apreciacions valoratives sobre suposats èxits" per aconseguir una "valoració favorable" a la gestió del seu govern. En canvi, va atribuir "retrocessos i retallades de drets als governs que sorgeixen d'acords entre partits de signe polític diferent del dels partits que donen suport al govern de la nació". En la resolució, la JEC ha recordat que ja havien advertit anteriorment que "els alts càrrecs de les administracions públiques estan al servei de tots els espanyols" i, per tant, "està absolutament prohibit" utilitzar els "recursos institucionals que tenen assignats" per fer-ne un "ús partidista en benefici d'una determinada facció política".

 La JEC ha conclòs que les manifestacions de Sánchez van vulnerar l'article 50.2 de la LOREG perquè es van fer en una roda de premsa que oferia "en la seva condició de president". Per això, ha acordat "incoar un expedient sancionador" contra Sánchez que haurà de determinar "el pes de la suposada responsabilitat" del president espanyol, un expedient que haurà d'elaborar el vocal de la JEC i magistrat de la sala civil del Tribunal Suprem Pedro José Vela Torre. A la vegada, ha demanat al cap de l'Executiu que "dicti les instruccions oportunes perquè durant el que resta de període electoral les manifestacions valoratives indicades romanguin retirades de les pàgines i comptes institucionals".

Sánchez ja va ser sancionat el 2020

Aquest no és el primer cop que la JEC obre un expedient a Pedro Sánchez per aquest motiu. De fet, en l'escrit, han assenyalat que el gener del 2020 el Tribunal Suprem va confirmar la decisió de sancionar-lo després de fer una entrevista en època preelectoral des del Palau de la Moncloa, la qual cosa prohibeix la llei.