Nova multa de la Junta Electoral Central (JEC) al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per trencar el principi de neutralitat. Aquesta vegada l'àrbitre electoral ha decidit imposar una sanció de 1.500 euros al líder socialista per unes declaracions que va fer durant un viatge oficial a Doha el 3 d'abril d'enguany, mentre s'estava celebrant la precampanya de les eleccions catalanes del 12 de maig. ERC va denunciar els fets immediatament perquè considerava que les paraules de Sánchez feien autopromoció socialista i incomplien els principis d'objectivitat, transparència i igualtat entre els actors electorals, però ha estat avui quan la JEC ha informat que els hi donava la raó. Segons ha assenyalat a la sentència, les declaracions del cap de l'executiu espanyol eren "valoratives" i estaven fetes en clau "electoralista". Aquesta és la tercera multa que l'òrgan imposa a Sánchez.

"El president del govern espanyol pot exercir lliurement el seu dret fonamental a la llibertat d'expressió i opinió i donar suport a un candidat en unes eleccions o utilitzar el seu lema de campanya, però no pot fer-ho prevalent-se de la utilització dels mitjans públics dels quals disposa per raó del seu càrrec públic", recorda la JEC a la resolució.

Salvador Illa, la persona que pot "unir i servir" els catalans

Durant l'entrevista que va donar Sánchez en el marc de la gira per l'Orient Mitjà, el president es va referir al candidat de la seva formació per presidir la Generalitat, Salvador Illa, com la persona que pot "unir i servir" els catalans, tot fent al·lusió al lema del partit durant la campanya. Els republicans de seguida van saltar davant aquesta mostra de suport i van alertar que les paraules que havia utilitzat eren l'eslògan d'Illa per al 12-M. En la seva acusació, els republicans també van recordar que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix que durant el període electoral els poders públics no poden fer cap campanya institucional que atempti contra els principis d'objectivitat i transparència del procés electoral i d'igualtat entre els actors electorals.

La ministra Pilar Alegría, també multada

La ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, també ha estat multada per la JEC per no respectar el principi de neutralitat. La socialista haurà d'abonar 2.200 euros per les declaracions que va fer durant una roda de premsa al Palau de la Moncloa el 7 de maig per informar dels assumptes tractats al Consell de Ministres. Aquesta vegada, els fets els va denunciar el Partit Popular.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!