La Junta Electoral Central (JEC) ha resolt amb una multa de 3.000 euros l'expedient sancionador que va obrir el passat 6 de maig al president del Centre de Recerques Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, pel sondeig que van fer d'urgència quan el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va aturar la seva agenda cinc dies per a reflexionar si continuava al càrrec. En concret, la sanció és deguda al fet que l'enquesta incloïa dades d'estimació de vot, coincidint amb els imminents comicis al Parlament de Catalunya del 12-M i les subseqüents eleccions al Parlament Europeu del 9-J. L'organisme arbitral argumenta que aquesta enquesta es va elaborar en ple període electoral i en aquests períodes el CIS està obligat a informar dels seus estudis d'intenció de vot, cosa que no es va fer.
"És notori que el CIS ha incomplert amb aquesta obligació de comunicar prèviament la decisió de realitzar aquest estudi, en el qual s'inclou un apartat dedicat a la intenció de vot dels electors, malgrat realitzar-se durant el període electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya i al Parlament Europeu", assenyala la resolució de la JEC. Per això, l'organisme conclou que el sociòleg "va incórrer en la infracció tipificada en l'article 153.2 de la Llei Electoral" i va desoir la instrucció sobre enquestes electorals que l'organisme arbitral havia aprovat enguany.
Les infraccions al règim d'enquestes electorals poden donar lloc a multes de 3.000 a 30.000 euros, però el CIS opta pel tram més baix, el de 3.000 euros, perquè "va tenir escassa incidència pràctica per a les entitats polítiques concurrents". La present resolució és ferma en la via administrativa-electoral, encara que Tezanos té dos mesos per a decidir si recorre davant la Sala del Tribunal Suprem d'aquest ordre jurisdiccional.
Cinc dies de reflexió
La multa de la JEC a Tezanos remet als cinc dies de reflexió que Sánchez es va prendre a l'abril per dirimir si seguia o no al capdavant del govern espanyol, aturant completament la seva agenda i estant aïllat de la vida pública i fins i tot de dirigents del seu partit. Ho va fer després que un jutge admetés la denúncia de l'agrupació ultradretana Manos Limpias contra la seva dona, Begoña Gómez, per presumpte tràfic d'influències i corrupció en negocis. Una denúncia sustentada en reculls de premsa de digitals dretans que Sánchez va titllar després de "la màquina del fang", defensant la innocència de Gómez i prometent una "regeneració democràtica" a Espanya. Paral·lelament a la "reflexió" de Sánchez reclòs, el PSOE va celebrar un comitè federal excepcional per transmetre el seu suport al seu secretari general i milers de militants i simpatitzants socialistes es van reunir a les portes de la seu estatal del partit, al carrer Ferraz de Madrid.