El futur final de l'escó de Laura Borràs s’està eternitzant per la dialèctica entre el Parlament de Catalunya i la Junta Electoral Central (JEC). Per segona setmana consecutiva, la JEC ha ajornat la decisió definitiva sobre l’acta de la presidenta suspesa, que arrossega una condemna per prevaricació i falsedat documental per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Al llarg d’aquestes setmanes, la JEC està concentrant tota l’energia a resoldre les carpetes que tenen a veure amb la campanya electoral i, segons fonts de la Junta, en la reunió d’aquest dimarts tampoc s’ha abordat l’afer Borràs, que s’haurà de dirimir un cop passin les eleccions municipals i autonòmiques d’aquest diumenge. A la vista dels precedents de Quim Torra i Pau Juvillà, l’òrgan electoral podria enviar un requeriment a la Mesa perquè faci efectiva la retirada definitiva.
L'últim moviment en aquesta partida el va fer el Parlament, que va fugir d’estudi la setmana passada afirmant que manté l’acta de diputada de Borràs a l’espera que el Tribunal Suprem (TS) resolgués el recurs presentat. A través d’un escrit, la Mesa va informar que havia demanat al Suprem que, com a mesura cautelar, suspengués la decisió de la JEC fins que es resolgués el cas. Aquesta fugida endavant era la resposta a l’última acció de l’òrgan electoral, que fa dues setmana havia donat 5 dies més de marge a la cambra catalana perquè informés dels passos que havia seguit per expulsar Borràs del Parlament atesa la condemna no ferma del TSJC, en aplicació de la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG).
En paral·lel, la defensa de la presidenta suspesa va acudir al TS per paralitzar urgentment la retirada de l’escó, però l’alt tribunal va mantenir-li la baixa com a diputada al Parlament rebutjant deixar sense efecte l’acord de la JEC per la via ràpida. Les al·legacions per aturar la determinació de la JEC s’estan estudiant per la via ordinària.
Ciutadans posa presses a la JEC
Darrere de l’estratègia per escapçar Borràs el més ràpid possible hi ha el grup parlamentari de Ciutadans, que s’ha queixat repetidament del Parlament de Catalunya a la Junta Electoral, a qui han demanat que actuï contra els membres de la Mesa per no fer cas a les seves ordres. A més, els taronges també van reclamar que s’obrís “un procediment sancionador” contra la presidenta en funcions, Alba Vergés, per no haver fet cas de les ordres “desafiant obertament” la JEC. També volen que el cas vagi a mans de la Fiscalia perquè, segons el seu punt de vist, l’actitud de la Mesa pot constituir un delicte de desobediència.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat Borràs a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació a càrrec públic i pagar una multa de 36.000 euros en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació i un altre amb falsedat documental per la seva gestió quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre els anys 2013 al 2017. Amb tot, Borràs ha recorregut aquesta decisió al Tribunal Suprem per demanar que es dicti una nova sentència "absolent Borràs dels delictes pels quals ve inicialment condemnada".