La Junta Electoral Central (JEC) ha avisat que acudir a votar un col·legi electoral amb samarretes incloent el lema 'Que et voti Txapote' amb un escut d'Espanya no està permès, indicant que a la normativa electoral es recull la "prohibició general" de portar "propaganda electoral de cap gènere" al lloc de votació durant el dia de les eleccions.

D'aquesta manera, l'organisme arbitral respon a una consulta de la Comissaria Provincial de Jaén per la difusió en xarxes socials de missatges que animaven l'electorat a acudir "als col·legis electorals amb una samarreta amb el lema 'Que et voti Txapote' amb l'escut de l'Estat espanyol".

En aquest context, la JEC fa esment a l'article 93 de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) que fa referència a la "prohibició general" que els electorals puguin portar propaganda electoral a l'hora de votar. "La utilització de samarretes que incorporin el lema 'Que et voti Txapote' s'ha d'entendre inclosa a la prohibició establerta a l'article 93", ha assenyalat.

Per això, la JEC recorda que correspon als presidents de les meses electorals vetllar perquè els col·legis electorals i els seus voltants "estiguin lliures de símbols que per les seves connotacions polítiques puguin ser constitutius de propaganda electoral". Així, l'organisme assegura que "podran requerir l'auxili de les Forces i els Cossos de Seguretat per fer efectiva aquesta prohibició".

Finalment, l'organisme arbitral avança que aquest acord serà trasllat a les juntes electorals provincials perquè en prengueu coneixement i a les juntes electorals de zona, que ho han de comunicar a les meses electorals el dia de la votació.

D'on surt 'Que et voti Txapote'

"Que et voti Txapote" s'ha convertit en l'eslògan extraoficial de la dreta espanyola contra el PSOE i especialment contra la figura de Pedro Sánchez per haver comptat amb Bildu com a soci al Congrés dels Diputats. Es tracta d'una frase que primer van dirigir persones anònimes contra el president espanyol en mítings i a través de les xarxes socials, però que posteriorment ha estat utilitzada per dirigents de PP i Vox per relacionar el PSOE amb ETA. El lema va agafar especial rellevància durant les municipals, i en plena campanya de les eleccions generals, quan tot just es compleixen 26 anys de l'assassinat del popular Miguel Ángel Blanco, es troba en el centre del debat. Però, qui és Txapote?

Txapote és l'àlies de Francisco Javier García Gaztelu, un dels terroristes més sanguinaris d'ETA. És responsable de l'assassinat de diversos polítics bascos, entre els quals destaquen el regidor popular a Ermua Miguel Ángel Blanco, el dirigent socialista Fernando Múgica i els diputats al Parlament Basc Gregorio Ordóñez (PP) i Fernando Buesa (PSE-EE). El terrorista acumula condemnes que sumen centenars d'anys de presó per la seva participació com a autor o com a inductor en més d'una desena d'atemptats, tot i que s'apunta que podria haver participat en més de 50. Els múltiples delictes suposen, a la pràctica, una condemna de 30 anys, que està previst que compleixi el febrer del 2031. Ha estat empresonat a França, Huelva i Madrid, i el passat estiu va ser traslladat a la presó de Zaballa, al País Basc, com a part de la fi de la política de dispersió.