L'acatament de Carles Puigdemont i Toni Comín davant les autoritats belgues no és vàlid. Així ho ha dictaminat la Junta Electoral Central a la reunió d'aquest dijous, durant la qual ha rebutjat per unanimitat la petició de l'advocat Gonzalo Boye perquè admetés la promesa d'acatament de la Constitució, pas previ a l'adquisició de la condició d'eurodiputat, fet davant d'un notari a Bèlgica. El lletrat va entrar l'escrit al registre de la JEC aquest dilluns després que el Congrés li impedís fer-ho durant l'acte celebrat a la cambra baixa. Els tres escons, inclòs el d'Oriol Junqueras, han estat declarat vacants fins que no vagin a Madrid a acabar els tràmits.

Aquest mateix dijous, la JEC ha acordat traslladar al Parlament Europeu la llista dels eurodiputats electes que compten amb la corresponent credencial per assistir a la constitució de la cambra el 2 de juliol. De la mateixa manera, també ha comunicat que tres dels parlamentaris escollits no tenen la credencial: els exiliats Carles Puigdemont i Toni Comín i el pres polític Oriol Junqueras. En el cas dels exiliats, segons els magistrats, es troben "voluntàriament" fora d'Espanya.

En el seu acord, que fa referència a l’article 224.2 de la LOREG, la Junta Electoral Central comunica que “es declaren vacants els escons corresponents als candidats Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Antoni Comín per no haver acatat la Constitució i suspeses totes les prerogatives que els poguessin correspondre per raó del seu càrrec, tot això fins que es produeixi aquest acatament”.

 

Pel que fa a l’escrit de Boye perquè s’admetin fórmules d’acatament diferents de la presencial, la JEC argumenta que de la LOREG s’interpreta que “el candidat electe ha de comparèixer personalment” davant l’òrgan electoral “per a la realització d’un acte que és de naturalesa personalíssima”, i que “resulta per tant indelegable i no pot portar-se a efecte mitjançant qualsevol mecanisme que pretengui elegir l'interessat al marge de les previsions legals”.

Per altra banda, la JEC tampoc no considera que la doctrina del TC sigui aplicable al cas de Puigdemont i Comín, perquè “seria aplicable en el cas que els interessats haguessin acudit davant la Junta Electoral Central per emetre en aquella seu la declaració de voluntat que tal acatament suposa”. A més a més, l’òrgan electoral sosté que el jutge Pablo Llarena “es limita” a dir que no deixarà sense efecte les ordres de detencions nacionals. “Per tant, en aquesta resolució no es prohibeix ni impedeix que puguin acudir a prestar jurament o promesa d’acatament a la Constitució davant la Junta Electoral Central”, indiquen els magistrats, que remarquen que “es troben voluntàriament fora del territori nacional”.

Gonzalo Boye va arribar aquest dilluns al migdia al Congrés dels Diputats amb l’acatament dels eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín davant d’un notari belga. Però l'intent no va fructificar. Malgrat els poders especials que van donar al seu advocat, els lletrats de la cambra baixa li van tancar la porta als nassos i ni tan sols van mirar-se els documents que duia el lletrat. Davant d’aquest incident, Boye va registrar l’escrit davant la JEC, que avui n'ha fet cas omís.

En les eleccions europees del 26-M, Ara Repúbliques (ERC-Bildu-BNG) va obtenir 1,2 milions de vots i tres escons, dels quals només podran exercir Diana Riba i Pernando Barrena. Per la seva part, Lliures per Europa va aconseguir un milió de vots i dos eurodiputats, que són Puigdemont i Comín. Cap d'ells ha accedit a la condició plena.