Les universitats catalanes van vulnerar el principi de neutralitat política en rebutjar la sentència del procés. Així ho ha dictaminat la Junta Electoral Central aquest dijous, que ha estimat parcialment dos recursos, un contra el comunicat de les universitats públiques catalanes (presentada per un professor de la UOC) i un altre contra el manifest del claustre de la Universitat Pompeu Fabra. D’aquesta manera, l’àrbitre electoral tomba els acords de la Junta de Barcelona i obliga la UOC i la UPF a publicar el acords de la JEC.
El recurs contra el comunicat de les universitats públiques va ser presentat per un professor de la UOC. I la JEC sosté que, “encara quan no es tracti formalment d’un ens que formi part del sector públic institucional de la Generalitat”, un 25,1% dels seus ingressos són públics i la Generalitat designa 5 dels 11 patrons. “La subscripció per part del rector de la UOC del comunicat representa una declaració de naturalesa política en la qual s’assumeix la posició ideològica de determinades formacions que es presenten a les eleccions”, argumenta l’àrbitre electoral. I fa seva la jurisprudència del TC: “Les institucions públiques, a diferència dels ciutadans, no gaudeixen del dret fonamental a la llibertat d’expressió”.
En el cas del comunicat del claustre de la UPF, la Junta de Barcelona va entendre que no s’havia vulnerat la neutralitat perquè “el claustre no és un òrgan que representi la universitat”, sinó que és “el màxim òrgan de representació de la comunitat universitària”. Des de la Junta Electoral Central rebaten que la Llei d’Universitats contempla entre els seus òrgans col·legiats els claustres universitaris.
En els seus acords, la JEC estableix que les dues universitats “hauran de procedir a la publicació d’aquest acord en el portal de la mateixa, en els mateixos termes en què es va fer” amb el comunicat i el manifest respectius.