La Junta Electoral Central (JEC) ha reclamat a la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que s'abstingui d'utilitzar el seu càrrec i el departament de Presidència per fer campanya política i mostrar els suposats èxits de la seva administració. Segons la legislació electoral, els polítics amb càrrecs públics no poden utilitzar les institucions que representen per fer campanya política.

Amb això, ha estimat parcialment un recurs que va presentar el PSOE el passat 23 de març. En concret, el partit socialista va al·legar que la presidenta de la comunitat va vulnerar la normativa en les rodes de premsa que va oferir el 10, 15 i 17 de març que, segons aquesta formació, va aprofitar per fer propaganda de la seva gestió, així com demanar el vot dels madrilenys. En aquella ocasió, la JEC només va acceptar parcialment el requeriment del PSOE, en concret, el que feia referència el dia 15 de març. Per això, el partit socialista va presentar un recurs i, ara, també ho fa extensiu al 17 de març, segons ha avançat eldiario.es.

El líder dels socialistes a Madrid, Ángel Gabilondo, formació que ha presentat els recursos contra la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso / Europa Press

"S'acorda estimar parcialment el recurs pel que fa a la intervenció de la presidenta de la Comunitat de Madrid a la roda de premsa celebrada el 17 de març de 2021, per la utilització d'expressions transcrites en aquesta resolució (...) , i s'insta a la presidenta de la Comunitat de Madrid al fet que en futurs actes institucionals s'abstingui d'utilitzar expressions que puguin suposar campanya d'èxits", es destaca en la resolució a la qual ha tingut accés el rotatiu madrileny. 

Versió videogràfica i la nota de premsa

Segons la JEC aquesta decisió no només fa referència en les expressions que es van poder veure en la versió videogràfica, sinó també de "la nota de premsa elaborada per la Comunitat de Madrid". En el cas del 17 de març, Ayuso va anunciar que l'administració autonòmica oferiria ajudes directes econòmiques els sectors afectats per la Covid als quals no arribessin les subvencions del govern espanyol, en una compareixença que va criticar amb dures a l'Executiu liderat per Pedro Sánchez alhora que va mostrar la seva administració com si fos l'única que estava donant solucions reals als madrilenys. 

El passat 25 de març, la JEC va resoldre que el 15 d'aquell mes, dia en què el vicepresident, Pablo Iglesias va anunciar que deixava el càrrec per liderar la candidatura de Podemos a Madrid, Ayuso tampoc va respectar la legislació vigent. En aquella jornada, la presidenta va cometre una infracció perquè en una roda de premsa va parlar dels suposats èxits del seu govern per combatre la Covid alhora que va demanar el suport dels madrilenys per repetir mandat. A més, en aquella ocasió va vociferar: "Espanya me’n deu una; hem tret Iglesias de La Moncloa". Davant d'això, la JEC va anunciar que faria saber a la mandatària que  "hauria de tenir més cura per no incórrer en aquest tipus d'actuacions" alhora que va ordenar que es retirés de l'esfera pública el vídeo sobre aquesta roda de premsa. 

El dia 10 de març és quan Ayuso va convocar eleccions anticipades en un discurs que va demanar el suport dels ciutadans perquè el PP tingués més força i pogués governar en solitari, ja que ara s'havia vist obligada a formar un Executiu de coalició amb Cs. Aquest discurs el va finalitzar amb la proclama: "Socialisme o llibertat". Tot i això, la JEC ha desestimat aquest recurs. 

També el 25 de març, la JEC va resoldre que Iglesias va cometre una infracció perquè va enregistrar un vídeo, que posteriorment va difondre a les xarxes socials, on se'l veia en el despatx de la vicepresidència per anunciar que abandonava el càrrec i es presentava a les eleccions de Madrid. En aquest sentit, la Junta Electoral Central va estimar que s'havia organitzat aquest enregistrament des d'un poder públic. En aquesta ocasió, el vídeo va ser denunciat pel PP. 

 

Imatge Principal: La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en una fotografia d'arxiu / EFE