La picaresca ha aflorat amb la vacuna del coronavirus i sembla que està molt estesa. Els últims dies s’han conegut casos de polítics, familiars i persones a qui no corresponia encara immunitzar-se però que ho feien. Ara és el torn de la cúpula militar. El cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya, i altres alts càrrecs militars també s’han saltat la cua i ja han rebut la primera dosi, segons confirmen des de Defensa. Si bé tenen un pla de vacunació propi a l’Exèrcit, ells haurien d’haver estat dels últims. La ministra Margarita Robles ja ha demanat explicacions per saber com van anar els fets.
La justificació de l’Estat Major de la Defensa? Que les Forces Armades tenen assignades una quantitat de dosis que es troben al marge de les repartides a les comunitats autònomes per a la població civil. No obstant això, també hi ha uns grups prioritaris, que segueixen aquest ordre: personal sanitari militar, militars que participaran de missions internacionals i, en últim lloc, l’estructura de comandament seguint un criteri d’edat. A més del JEMAD Villarroya, també han estat vacunats el comandament d’operacions, el general Francisco Braco, i el cap de l’Estat Major Conjunt, el tinent general Fernando García González-Valerio. Ni tan sols han acabat amb el personal sanitari militar.
Un cop feta pública la notícia, la ministra de Defensa ha demanat un informe al mateix JEMAD perquè li doni més detalls del protocol que s’ha seguit per a establir les prioritats. Margarita Robles ha assegurat que no en tenia constància, que ho ha sabut després de veure-ho publicat als mitjans de comunicació. “En funció del que digui l’informe, veurem”, ha assegurat la dirigent socialista. Ha subratllat, però, que l’Estat Major de la Defensa “treballa sempre amb molt rigor”.
Escàndols continus
El dels alts càrrecs militars se suma a una extensa llista de casos de picaresca amb la vacuna. Segurament el més sonat ha estat el del conseller de Salut de Múrcia, Manuel Villegas, que va acabar dimitint després de vacunar-se ell, més de 400 treballadors de la Conselleria i fins i tot la seva pròpia dona. Va justificar que es consideraven dins el grup d’”altre personal sanitari”, i que per tant van actuar correctament. Però també s’han conegut casos d’alcaldes, regidors i fins i tot directors d’hospital.
Mentrestant, el procés de vacunació encara es troba en els primers grups prioritaris: residències, sanitaris i dependents. En aquests moments han arribat 1,3 milions de vacunes a l’Estat espanyol entre Pfizer/BioNtech i Moderna. D’aquestes, les comunitats autònomes administrat el 82%. Fins ara, només 49.056 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna.