La presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha anunciat que deixarà el seu càrrec de coordinadora del partit i ha admès que s'ha plantejat marxar de la política. D'aquesta manera, s'afegeix a l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau, que ja va avançar que no repetirà com a coordinadora. Actualment, el partit té tres coordinadores generals: Albiach, Colau i Candela López. Segons ha explicat Albiach en una entrevista al programa Cafè d'Idees de RTVE, només López es presentarà per revalidar el càrrec a l'Assemblea Nacional del 16 i 17 de novembre. I l'acompanyarà la regidora de l'Ajuntament de Barcelona Gemma Tarafa. Albiach ha admès que s'ha plantejat deixar la política. "Ha sigut una decisió personal acompanyada d'una reflexió política del partit", ha dit. 

L'actual portaveu dels Comuns, Joan Mena, serà adjunt als coordinadors "des de la mirada del Vallès municipalista", i els portaveus seran els diputats del Congrés Aina Vidal i Gerardo Pisarello. Jéssica Albiach i el ministre Ernest Urtasun no seran coordinadors nacionals, però sí que seran "responsables institucionals" del partit, que és un nou càrrec que s'incorpora a la direcció dels Comuns.

L'assemblea dels Comuns

Tal com explica aquest dilluns Eldiario.es, el conclave dels Comuns dels propers 16 i 17 de novembre serà molt important, ja que arriba després de la sortida de Colau tant de l'Ajuntament de la capital catalana com del màxim òrgan de direcció, i també després d'un cicle electoral on els Comuns han anat a la baixa. Fonts del partit expliquen que aquesta reestructuració té l'objectiu d'enfortir el partit i enfocar-lo a les pròximes eleccions municipals, que tocarien el 2027. 

Pel que fa a la negociació dels pressupostos de la Generalitat, Albiach ha recordat que "les converses amb el Govern del PSC han començat recentment" i encara que de moment "són positives, ningú —ha dit— hauria de donar per descomptats els nostres vots". Ha reiterat, en tot cas, que la principal prioritat per als Comuns és l'accés a l'habitatge, una matèria en què Jéssica Albiach entén que "el PSC ha de moure's", perquè té una visió "conservadora" i a Madrid "hi ha una ministra d'Habitatge que, per les seves paraules, se situa fora de l'acord de coalició". Ha aclarit, per tot això, que si el president de la Generalitat, Salvador Illa, vol aprovar els pressupostos amb els Comuns, "caldrà construir més habitatges públics, apujar la taxa turística, que es compleixi la regulació de lloguers, amb un règim sancionador i els seus corresponents inspectors i lletrats, i la creació d'una unitat de mediació per aturar desnonaments”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!