Catalunya en Comú es presentarà sota la marca 'Comuns Sumar' en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya el 12 de maig. La llista encapçalada per Jéssica Albiach, que tindrà com a número dos l'alcalde del Prat de Llobregat Lluís Mijoler, donen per acabada una etapa de col·laboració i aliances amb Podem Catalunya, que ha decidit que no concorrerà en aquests comicis per no fragmentar l'espai a l'esquerra espanyola del PSOE. Tal com ha pogut saber El Nacional.cat i ha avançat El Periódico, Catalunya en Comú i Podem van tenir una reunió el passat dimecres en la qual van abordar diverses qüestions. Entre elles, la marca electoral, que ja donen per tancada.
Busquen consolidar la marca Sumar
Els de Jéssica Albiach busquen consolidar la marca Sumar incorporant-la al nom del partit a Catalunya. En les passades eleccions al Congrés dels Diputats, precisament, les sigles Sumar-En Comú Podem van quedar segona força amb 7 diputats, només superat pels 19 del PSC. Catalunya és un dels principals bastions dels de Yolanda Díaz i tenen com a objectiu donar a conèixer la marca Sumar i consolidar-la. Sumar aspira a aglutinar tot el que hi ha a l'esquerra espanyola del PSOE, i per això, celebren que Podem Catalunya no es presenti a les eleccions.
D'aquesta forma no trobaran una fragmentació de l'electorat d'esquerres en un país que té consolidat el seu espai. La divisió entre els dos partits, en canvi, es podrà veure a les eleccions del País Basc o les eleccions europees. Les enquestes situen els Comuns en un escenari bastant similar al de les eleccions de fa 3 anys, quan van obtenir 8 diputats. Fins i tot, podrien arribar a créixer un parell d'escons.
En un comunicat, Catalunya En Comú reivindica la candidatura de Comuns Sumar i subratllen que la seva llista és per "construir un projecte de país amb aliances que vagin més enllà de nosaltres mateixes". "Aquesta aliança envia un missatge poderós sobre la importància de construir aliances plurinacionals en nom de l'interès comú i el benestar de la societat catalana en el seu conjunt", diuen els de Jéssica Albiach, que es reivindiquen com a força catalana i catalanista. "Sempre hem advocat per defensar els interessos i la identitat de Catalunya dins del context polític català, espanyol i europeu", asseguren els Comuns, reivindicant que aquesta aliança els ha permès tenir un govern espanyol "fort", que "protegeix el català, aprovant la llei d'amnistia i millorant la vida de milers de catalans augmentant el sou del salari mínim i la regulació del preu del lloguer".
Els Comuns i Podem se separen en pau
Tot i que la candidatura d'Albiach podria haver utilitzat el paraigua d'En Comú Podem, el partit d'Ada Colau considera que no tenia sentit una batalla pel nom, un cop Podem ha fet el gest de retirar-se i no concórrer a les eleccions. Les sigles 'En Comú Podem' estan registrades com a partit i ningú de Podem Catalunya consta legalment com a propietat de la marca, a diferència de dirigents dels Comuns.
Que Sumar se sumi al nom de la candidatura no significarà que els de Yolanda Díaz tinguin els drets electorals dels Comuns. L'acord amb la vicepresidenta segona del govern espanyol és que Sumar no tindrà estructura orgànica a Catalunya i els Comuns segueixen com a "partit autònom".
Per la seva banda, Podem Catalunya podria haver-se presentat en aquestes eleccions perquè tenia drets electorals, fet que hauria obligat a enfrontar-se amb els Comuns a debats i en la cartelleria. El que especifica l'acord signat entre les dues formacions és que a Podem li corresponen el 25% dels recursos que s'avancen perquè els partits puguin afrontar la campanya. Segons va informar El Periódico, Podem va plantejar aliances amb partits com Esquerra Republicana o la CUP, però no hi havia "garanties" d'estabilitat en la pròxima legislatura catalana i consideren que Podem no els hagués fet créixer.
Una ruptura in crescendo
La ruptura entre Sumar i Podemos ve arran de la confecció de les llistes electorals al Congrés dels Diputats del passat 23 de juliol. Yolanda Díaz va vetar explícitament l'exministra d'Igualtat Irene Montero, fet que va desencadenar un creixement de les males relacions, que van anar in crescendo fins al punt que els diputats fidels als morats es van separar del grup parlamentari de Sumar en veure que no tenien representació al Consell de Ministres del govern espanyol. De fet, ara mateix conserven 4 diputats dins del grup mixt. A més, també s'han enfrontat a les eleccions de Galícia, terra natal de Yolanda Díaz, on no van treure representació cap dels dos partits.