"També compartim moments històrics, entremesclats amb tragèdies. He sabut que l'11 de setembre, una data espantosa per al meu país el 2001, va ser encara pitjor per a Catalunya el 1714. Però els nostres pobles tenen una gran resiliència i sabem com recuperar les forces i afrontar el futur amb coratge". Ho va dir un expresident dels Estats Units d'Amèrica al Palau de la Generalitat: el demòcrata Jimmy Carter, que, l'1 de juliol de 2010 va rebre de mans del president José Montilla el Premi Internacional Catalunya, que la Generalitat concedeix des de 1989.
Va ser al discurs amb motiu de l'acte on Carter va convidar les autoritats catalanes a visitar a Atlanta el Carter Center, en senyal d'agraïment per l'acollida que li van dispensar a Barcelona. Gairebé set anys després, un president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anat a explicar el procés al Carter Center i reunir-se amb l'expresident nord-americà.
Carter va establir diversos paral·lelismes entre els EUA i Catalunya, entre ells la condició olímpica de la ciutats de Barcelona i Atlanta -aquí va tenir un reconeixement al president Pasqual Maragall-; o l'acollida dispensada als immigrants -passatge en el qual va citar la frase de Jordi Pujol segons la qual és català qui viu i treballa a Catalunya-.
Visita a Cardona
També va recordar la caiguda de Barcelona en la Guerra de Successió, que va comparar amb la tragèdia global de l'atac gihadista a Nova York i Washington. I va revelar que ell i la seva família coneixien Catalunya i s'havien allotjat als seus paradors. En l'última visita, va dir, van visitar la fortalesa i el castell de Cardona, un dels escenaris històrics de la guerra del 1714.
Carter també va evocar la molt antiga relació dels catalans amb la democràcia. Va dir que a ell li van ensenyar que la Carta Magna anglesa de 1215 va ser l'inici de la democràcia a Europa, i tanmateix els "nostres estudiants no aprenen que, molts segles abans, hi va haver institucions catalanes, com per exemple el Consell de Cent, que van afavorir la igualtat d'oportunitats en la societat".