El PSC i els comuns governen junts en diversos àmbits, alguns tan importants com l'Ajuntament de Barcelona o el govern espanyol. Ara bé, pocs ho dirien veient la quantitat de temes que els divideixen, sobretot a nivell de Catalunya.

La darrera carpeta sobre la qual s'han fet palès les seves diferències ha estat la candidatura que la Generalitat vol presentar perquè els Jocs Olímpics d'hivern se celebrin als Pirineus el 2030.

I és que si els comuns ja han mostrat el seu rebuig al projecte per ser, al seu parer, insostenible i han demanat que se celebri un referèndum a tot Catalunya abans de tirar endavant amb la candidatura, els socialistes el veuen amb bons ulls.

Ha estat el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona i líder del PSC a la ciutat, Jaume Colloni. A més de celebrar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi adreçat una carta al president del COE expressant la intenció d'optar a ser seu olímpica, Collboni ha assegurat que el Govern té el suport del grup socialista a l'Ajuntament i ha afirmat que és una oportunitat per als Pirineus catalans i aragonesos.

"Durant alguns anys hem estat sentint que el món ens mira. El món no ens mira; el món gira i no ens espera", ha apuntat en un col·loqui al Círculo Ecuestre amb el president d'Aena, Maurici Lucena.

El contrast és tal que, de fet, el 2015, la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va donar carpeta a la candidatura. En aquella època, però, els comuns governaven en solitari.

L'aeroport, el chuletón i el Circuit

La celebració dels JJOO d'hivern no són l'únic tema pel qual discrepen els socis a l'Ajuntament. També han mostrat posicionaments antagònics en qüestions com l'ampliació de l'aeroport, la necessitat de reduir el consum de carn i les inversions en el Circuit de Catalunya.

Mentre els socialistes s'han mostrat a favor d'ampliar la tercera pista del Prat i iniciar la negociació perquè el Circuit segueixi allotjant grans premis de Fórmula 1 i Moto GP, els comuns s'hi han oposat.

Pel que fa l'anomenada 'guerra del chuletón', el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, va burlar-se de la demanda del ministre de Consum, Alberto Garzón, de consumir menys carn afirmant que "a mi on em posin un chuletón al punt… Això és imbatible". La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, va qualificar les declaracions de "barra de bar".

 

Imatge principal: l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona i líder del PSC a la ciutat, Jaume Colloni / Foto: Efe