La decisió del Jovent Republicà de facilitar la investidura del candidat socialista, Salvador Illa, a la presidència de la Generalitat amb un “sí crític” ha desfermat ràpidament crítiques. Entre les primeres, hi ha les de la Joventut Nacionalista de Catalunya, les joventuts de Junts, que, en una publicació a X, han censurat la decisió presa pels republicans. Des de la JNC consideren que “‘crític’ o ‘vigilant’ un sí és un sí”. “I un sí a la investidura d’Illa és un fet irreversible, que ni podem defensar, ni compartir, ni entendre en cap clau que no sigui per interès exclusivament partidista”.

 

 

La crítica de la JNC, pocs minuts després d’anunciar-se el “sí crític” del Jovent Republicà, ha estat la primera rèplica sorgida des de l’univers de Junts. Les joventuts de Junts han afegit al seu comentari que “la nació és un plebiscit diari. No en defugim, ni ens n'abstindrem”.

El canvi d'opinió del Jovent Republicà

El Jovent Republicà s’havia oposat inicialment a donar suport a Illa donat el seu perfil més espanyolista i partidari del 155, però a mesura que han passat els dies la posició s’ha relaxat fins al “sí crític”. El Consell Nacional celebrat aquest dilluns a la tarda per adoptar la posició ha estat llarg i ha fet saltar les alarmes davant un possible enroc de les joventuts republicanes en el ‘no’, un fet que finalment no s’ha produït.

La decisió de les joventuts d’ERC culmina una jornada de retrets dins l’independentisme a causa de la investidura de Salvador Illa. A l’inici d’una setmana clau en què s’ha de produir l’anunciat retorn del president a l’exili Carles Puigdemont, la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha desafiat Salvador Illa davant la possible detenció del líder del partit. “Què farà?”

Per la seva banda, l’executiva d’ERC ha emès un comunicat per recriminar a Puigdemont que vinculi la seva detenció amb la decisió dels republicans d’avalar la investidura d’Illa a canvi d’una promesa sobre el finançament de Catalunya. Els republicans s’han mostrat ofesos i han reclamat a Puigdemont que rectifiqui. A hores d’ara, el president a l’exili no ha respost aquesta demanda. El comunicat d’ERC ha generat, al seu torn, la crítica dura del president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i cantautor, Lluís Llach. Llach ha acusat els republicans de ser “uns egocèntrics en la seva petitesa”.

Després d’una jornada d’elevada tensió entre formacions independentistes, el president del Parlament, Josep Rull, inicia dimarts la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per abordar la investidura. La ronda arrencarà a les 9.45 h amb Salvador Illa. Al final de la ronda de contactes, als volts de les 13.45 h, Rull compareixerà i anunciarà quan se celebrarà el ple per investir el candidat socialista. Carles Puigdemont té previst assistir a aquest ple, però fins ara es desconeix quin és el seu pla per arribar al parc de la Ciutadella i accedir al Parlament de Catalunya. En aquest marc, el Consell de la República ha emès aquest dilluns un comunicat en què reclama mobilització per tal de fer un “acompanyament” al president a l’exili.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!