La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), organització juvenil afí a Junts, ha penjat una pancarta amb la cara de Carles Puigdemont en un pont del passeig de la Castellana de Madrid, tot just al costat de la Porta d'Europa, les conegudes torres inclinades de vidre fosc que pertanyen a les empreses Realia i CaixaBank (abans Bankia), respectivament. "Persistim i guanyarem", hi ha escrit a la pancarta, juntament amb el logo de l'organització i la cara de l'expresident, recentment retornat al centre mediàtic i polític per les sentències europees que rebutgen la immunitat com a europarlamentari que gaudia fins ara i que l'havien salvat de les euroordres de detenció del jutge Pablo Llarena.
La secretària general de la JNC, Ariadna Urroz, ha expressat aquest divendres en un missatge a les xarxes socials "A Madrid i on faci falta, sempre al teu costat, president". "La JNC és imparable", conclou. Per la seva part, l'exconseller de Territori del govern de Puigdemont, Josep Rull, empresonat durant tres anys per sedició, al parer del Tribunal Suprem, ha comentat la pancarta també amb un missatge a Twitter: "Al cor de Madrid", ha assenyalat Rull.
Bon dia, Madrid.
— Joventut Nacionalista de Catalunya (@JNCatalunya) July 7, 2023
Persistim i guanyarem! pic.twitter.com/6XBAvdrr6z
Al cor de Madrid.
— Josep Rull i Andreu 🎗 (@joseprull) July 7, 2023
@JNCatalunya pic.twitter.com/TPPTZDAqb9
La immunitat trontolla
Aquest dimecres Carles Puigdemont va tornar al centre del focus mediàtic i de la política catalana per les resolucions del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) favorables a retirar-li la immunitat com a europarlamentari que fins ara ha gaudit i que l'havien salvat de les ordres de detenció del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Tot i que encara queda una instància superior a la qual es pot remetre, el Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i dos mesos per presentar al·legacions i recórrer les sentències, la immunitat de Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí pengen d'un fil.
Intent de pacte soterrat del PSOE
Segons va afirmar ahir Puigdemont, que va donar la seva primera entrevista en molt de temps, persones vinculades al PSOE el van convidar a explorar la possibilitat de lliurar-se a la justícia espanyola i aconseguir un dels indults que el govern de Pedro Sánchez va concedir als polítics independentistes empresonats per l'1-O. "No és la meva situació la que arreglarà el conflicte, no cal que em vingueu a presentar solucions felices, que em lliuri i que ja em donareu un indult i que ja em tractareu bé. No busco això. Això no arregla res". Aquesta va ser la resposta que Puigdemont va donar en tots els casos que se li va fer l'oferiment. Puigdemont considera que era raonable que li proposessin l'indult perquè ho anaven a fer amb els líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem. "Era creïble que ho fessin", destaca.
Per la seva part, diversos ministres del govern espanyol del PSOE, com la de Transports, Raquel Sánchez, o el de Sanitat, José Miñones, van negar que els socialistes haguessin proposat a Puigdemont la possibilitat de l'indult. “Desmenteixo rotundament aquestes afirmacions”, ha manifestat aquest dijous la ministra catalana de Transports, Raquel Sánchez, que ha assegurat que és “fals” que l’equip de Pedro Sánchez enviés representants a Brussel·les per negociar amb Puigdemont. Fins i tot, ha acusat l'expresident de la Generalitat “d’alinear-se amb el PP” en la fabricació de “mentides” contra el PSOE.