Els vincles entre la monarquia espanyola i la saudita són estrets. El rei emèrit Joan Carles I va realitzar com a mínim cinc viatges a Riad, la capital de l'Aràbia Saudita, que va amagar de la seva agenda pública entre 2015 i 2018. En aquestes visites, l'emèrit va reunir-se amb els principals dirigents del règim absolutista, segons ha pogut saber el diari Público.

El primer viatge de Joan Carles I va ser el 28 de gener del 2015, pocs dies després que Felip VI s'hagués desplaçat a Riad per la mort del rei Abdul·lah. Sobre la visita de l'emèrit no hi va haver cap paraula oficial de la Casa Reial, però el règim àrab va informar que "l'antic rei d'Espanya" s'havia reunit amb el príncep hereu i alguns funcionaris importants.

El conflicte contra el Iemen

Joan Carles I va fer el seu segon viatge a l'Aràbia Saudita el novembre de 2015, quan es va reunir amb el rei Salman i el ministre saudita de l'Interior. La visita es va produir vuit mesos després de l'inici de la intervenció del règim contra els rebels del Iemen, que en menys d'un any es va cobrar la vida de 3.000 civils (700 nens), segons les dades d'Amnistia Internacional. Poc després que esclatés el conflicte, el rei Felip VI va trucar al rei Salman per comunicar-li el seu suport en l'operació militar.

La tercera visita de l'emèrit va ser a finals de l'abril del 2016 per participar en una conferència internacional, un acte públic del qual la Casa Reial no va dir res. Tampoc es va dir res sobre la conversa que va tenir l'emèrit amb el ministre saudita d'Exteriors, en un moment en què Espanya es consolidava com un dels principals venedors d'armes al règim absolutista.

El silenci de la Casa Reial

Un any més tard, Joan Carles I va efectuar el seu quart viatge i es va trobar amb l'ambaixador espanyol d'aquell moment, Álvaro Iranzo, que havia estat nomenat pel govern de Mariano Rajoy un mes abans. D'aquesta visita sabem que l'exmonarca va estar al país durant unes 48 hores.

La cinquena visita va ser a finals de març del 2018, quan la premsa saudita va publicar algunes imatges sobre l'arribada de l'emèrit a Riad. Malgrat les imatges, la Casa Reial va decidir guardar silenci sobre el viatge de Joan Carles I.

Europa Press

El silenci, de fet, ha estat la tendència habitual de la institució monàrquica sobre els viatges privats del rei emèrit a territori saudita. En aquell moment, Joan Carles I tenia una agenda pública d'activitats i tenia una mena de sou d'uns 190.000 euros anuals. En aquesta agenda pública s'hi registren 25 viatges a països estrangers, alguns per presenciar alguna final esportiva, però no es parla en cap cas de les reunions amb la monarquia saudita.

Fa uns dies, Público va informar sobre els negocis de Joan Carles I a països àrabs, on va forjar la seva fortuna mitjançant el tràfic d'armes. Un frau perpetuat al costat del seu administrador privat, Manuel Prado y Colón de Carvajal, però que Unides Podem i els partits independentistes del Congrés no volen deixar impune.

 

Imatge principal: Joan Carles I amb el príncep hereu saudita / Europa Press