El rei emèrit Joan Carles I es vol assegurar que les seves filles, les infantes Elena i Cristina, tinguin una bona herència quan ell mori, és per això que ha creat una fundació a l'estranger. El pare del rei Felip VI ha creat una entitat a Abu Dabi per centralitzar la seva fortuna a l'estranger i deixar-la en herència a les infantes. L'entitat està presidida per ell i per les filles, que ocupen seients al patronat, segons ha pogut saber El Confidencial. Felip VI no participa d'aquesta operació perquè, de fet, el març de 2020 va renunciar a l'herència del seu pare arran de l'escàndol dels diners a Suïssa i el fet que l'actual monarca apareixia com a segon beneficiari d'un dels comptes de la fundació off shore, segons un comunicat de la Casa Reial. El comunicat admetia que Felip VI tenia coneixement dels comptes a paradisos fiscals del seu pare des de feia gairebé un any. I pel que deia, en aquell moment va renunciar als diners en una acta notarial. 

Segons explica el citat digital, la constitució de l'entitat creada a Abu Dabi per Joan Carles I, s'ha gestat des de Madrid a través d'un advocat espanyol d'un bufet internacional. Els tràmits s'han realitzat de manera discreta per evitar un altre escàndol, després de l'arxivament de les investigacions contra el rei emèrit de la Fiscalia Anticorrupció i la Fiscalia del Cantó de Ginebra (Suïssa).

L'emèrit, preocupat per les filles

La creació de la fundació respon a la preocupació de l'emèrit per la situació de les seves filles un cop ell mori. Ni la infanta Elena ni la infanta Cristina rep assignació econòmica dels Pressupostos Generals de l'Estat des que van deixar de formar part de la Casa Reial el 2014. La infanta Elena treballa a la Fundació Mapfre i percep un salari d'uns 300.000 euros anuals i la seva germana menor ingressa uns 400.000 euros de la Fundació Aga Khan, amb seu a Ginebra. Són uns sous que no haurien de fer patir a ningú, però Joan Carles I tem que un cop ell mori elles perdin la feina, a més, totes dues s'han beneficiat dels fons sense declarar que l'emèrit guardava a l'estranger.

L'emèrit també vol fer servir la fundació per rescatar els actius que encara controla fora d'Espanya i, posteriorment, transmetre'ls a les infantes. Oficialment, el monarca no té ni un sol euro, recorda El Confidencial, que afegeix que el desembre del 2020 va abonar a Hisenda 678.393 euros per eludir una condemna per delicte fiscal. I el febrer del 2021, va pagar altres 4,4 milions per regularitzar els vols privats que suposadament li va regalar el seu cosí Álvaro d'Orleans. Tot i que oficialment no té diners, fonts properes a l'emèrit asseguren que encara disposa de fons i ho vol deixar tot llest perquè en algun moment puguin ser administrats per les infantes. 

Així doncs, la fundació creada a Abu Dabi hauria de facilitar el traspàs dels actius que li queden a les filles, ja que la legislació dels Emirats Àrabs "converteix les fundacions en una fórmula avantatjosa per al transvasament d'actius en cas de mort. A la seva quasi nul·la fiscalitat s'uneix el secret al voltant de les normes o estatuts que en regulen el funcionament intern i, també, dilueix la veritable titularitat dels béns emparats per la seva estructura". Els hereus passen a controlar tot el patrimoni de la societat així que moren els seus progenitors sense que arribi a revelar-se la identitat de cap d'ells, explica el digital.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!