Els múltiples escàndols que se succeeixen en la trama de corrupció de Joan Carles I estan provocant que, a poc a poc, la Fiscalia espanyola trobi més punts en comú amb la investigació en paral·lel que s'està fent a Suïssa sobre l'emèrit.

Les comissions il·legals, la no declaració d'impostos, els testaferros... en definitiva, tot l'entramat cada vegada té més peces que lliguen entre elles. L'última situa un empresari mexicà, reconegut per la seva teòrica gran trajectòria a Goldman Sachs, en el centre d'una corruptela que Joan Carles va perllongar fins i tot després d'abdicar. L'home en qüestió és Allen Sanginés-Krause.

La Fiscalia espanyola investiga regals sense declarar d'aquest empresari a l'emèrit valorats en més de 275.000 euros anuals. La pena, que també pot incloure la presó, dependrà de si Joan Carles va cobrar-los en concepte de donació o no. Però n'hi ha més.

A través de la Fundació Zagatka, on el testaferro era Álvaro de Orleans-Borbón, cosí de l'emèrit, va rebre el 9 de juny del 2009 un xec de 4.689.930 dòlars, uns 4,6 milions si fem la conversió actual, per assessorar suposadament sobre el desenvolupament urbanístic d'un resort a la Riviera Maya. El cosí ho va justificar davant Credit Suisse en concepte de la venda d'uns terrenys a Playa del Carmen, Mèxic, de la societat Huaribe SA, filial del Grup OHL.

Villar Mir pel mig

La relació implica diferents empresaris. Recordem que el màxim accionista de la constructora OHL és el holding que posseeix Juan Miguel Villar Mir, un dels empresaris històrics i guardonat amb tots els reconeixements per Joan Carles quan regnava. Curiosament, el resort que es va anomenar Mayakobá va acabar venent-se.

Villar Mir se'l va treure de sobre l'any 2016 per un preu de 470 milions d'euros i el comprador va ser el mexicà Sanginés-Krause, el mateix empresari que pagava els "regals" a Joan Carles I. A tall d'exemple: tractaments mèdics, viatges amb la seva amant Marta Gayà arreu del món, restaurants o classes. De fet, també se'l relaciona amb l'educació de la filla de la infanta Elena, Victoria Federica. Aquesta va estudiar al prestigiós col·legi britànic St Mary's School Ascot, el mateix on cursaven les filles de l'empresari mexicà.

L'empresari Villar Mir i Joan Carles I / Foto: Casa Real

En definitiva, el cas posa sota sospita aquesta operació i la compra de Sanginés-Krause. També cal entendre l'assessoria del Rei en aquesta mena d'operacions i connecta casos judicials oberts a Suïssa i al Tribunal Suprem espanyol. A més, la implicació de la majoria dels membres de la casa reial és cada vegada més evident. També la de Felip VI.