El diari suís Luzerner Zeitung dibuixa en un reportatge un panorama tètric de la monarquia espanyola, pels escàndols de Joan Carles I, i afirma que el seu fill Felip VI no té capacitat per reconduir-ho. Segons el rotatiu, el rei emèrit està enfonsant la monarquia espanyola. "L'afer dels milions a Suïssa pot posar seriosament en perill el futur de la corona", afirma el diari, jugant amb el fet que en alemany "coronavirus" es diu "corona". "És una crisi de la corona pròpia", afegeix, comparant la situació de la monarquia espanyola amb el coronavirus.
"El mal a la reputació de la Casa Reial és gran, admet el president espanyol, Pedro Sánchez: "L'afer ha causat una consternació pública". Suborns milionaris, blanqueig de diners en comptes a bancs suïssos, evasió d'impostos: les acusacions contra Joan Carles I, que va ser cap d'Estat del país durant dècades, pesen. És tan greu que la fiscalia del Tribunal Suprem de Madrid s'ha fet càrrec d'una investigació per decidir si es presenten càrrecs contra el rei emèrit, de 82 anys", apunta.
El diari recorda que Felip VI ha trencat amb Joan Carles I "per limitar els danys", però qüestiona que això li serveixi realment per salvar la monarquia. "Ni tan sols aquest distanciament de Felip VI sembla que salvi la reputació de la Casa Reial. Segons les enquestes, la valoració està en el seu punt més baix, quan en els millors temps era la institució més popular d'Espanya", afegeix.
Luzerner Zeitung cita assessors de la Casa Reial espanyola que asseguren que la crisi oberta per Joan Carles I és pitjor que la causada pels negocis d'Iñaki Urdangarin. Recorda que amb l'escàndol d'Urdangarin "ja es va estendre una ombra de sospita sobre el rei emèrit", però afirma que llavors encara era un tabú a Espanya relacionar el monarca amb afers turbulents. "Els qüestionables tractes d'amistat del veterà Rei van ser tabú a Espanya durant anys. Igual com les nombroses amants amb les quals enganyava la seva dona, la reina Sofia. O les seves polèmiques caceres de caça major, com quan va anar a caçar elefants a Àfrica", indica.
El rotatiu sosté que la caiguda de Joan Carles I és un cop molt fort per als espanyols, cosa que explica que sigui tan difícil per a la monarquia espanyola sortir-se'n. "Molts espanyols es pregunten com és possible que hagi caigut tan avall l'home que va esdevenir cap de l'Estat el 1975 després de la dictadura de Franco, i que durant dècades se'l va considerar el pare de la democràcia espanyola", manifesta.