L'agència alemanya DPA, equipalent a France Presse i Reuters, ha manifestat que el rei emèrit Joan Carles I no podrà passar Nadal a Madrid, perquè "està assetjat per les denúncies de corrpció". La DPA ha precisat que serà el segon Nadal consecutiu que el monarca passarà als Emirats Àrabs, on va fugir quan l'escàndol aparegut a Suïssa ja era incontrolable.
Segons l'agència, els mitjans espanyols havien informat repetidament durant les últimes setmanes que Joan Carles trobava cada cop més a faltar Espanya i la seva família, i que confiava que podria passar el Nadal a Madrid. Però no serà així perquè la polèmica amb la monarquia no disminueix. "Es diu que el rei Felip es resisteix a un retorn del seu pare abans que finalitzi la investigació", precisa.
"Joan Carles ja fa gairebé un any i mig que viu a l'exili lluny de la seva dona Sofia, de 83 anys, i de la resta de la família, a l'emirat del Golf d'Abu Dhabi. Va abandonar en secret el seu país d'origen el 3 d'agost del 2020, per poder suportar la pressió de Felip VI a la llum de les acusacions, segons una carta publicada posteriorment", ha assenyalat. "A Abu Dhabi fins ara només l'han visitat les seves filles Elena, de 57 anys, i Cristina, de 56. Gairebé no hi ha declaracions ni fotos de l'home que va ser cap d'estat d'Espanya entre el 1975 i el 2014. La Casa Reial tampoc es pronuncia sobre la situació de Joan Carles", explica.
Les autoritats espanyoles han obert tres investigacions contra Joan Carles. Entre altres coses, hi ha denúncies de blanqueig de capitals i frau fiscal, suposats suborns pagats durant la construcció d'una línia ferroviària d'alta velocitat a l'Aràbia Saudita, donacions suposadament no declarades i comptes bancaris secrets a l'estranger. Per evitar procediments penals per frau fiscal, el monarca va pagar inicialment uns 678.000 euros per deute fiscal a finals del 2020, i gairebé 4,4 milions d'euros més el febrer d'aquest any, segons l'agència.
La fiscalia intervé a favor
Mentrestant, amb el propòsit de no embrutar el discurs de Nadal de Felip VI, la fiscalia li "farà el favor" i comunicarà l'arxivament de la causa contra el rei emèrit Joan Carles I per a després de festes. Aquesta havia d'arribar el proper 17 de desembre, quan caduquen les diligències, però damunt la taula està prorrogar-ho per separar les dates d'una imatge dels borbons amb l'altra. A més, és un tràmit que es pot fer perquè la investigació es pot tancar posteriorment als sis mesos que s'han marcat per dur a terme les corresponents troballes.
En paral·lel, tot i que la fiscalia que dirigeix Dolores Delgado ja té clar que el tema està tancat, tècnicament queda conèixer la documentació d'una comissió rogatòria a Suïssa. Així doncs, primer arribaria aquesta informació que no canviarà res en absolut i, posteriorment, el tinent fiscal del Suprem, Juan Ignacio Campos i el fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón, dictaran l'arxivament de tot. Tot plegat, suposa una mostra més del tracte de favor que ha rebut Joan Carles des que va sortir l'escàndol. Així doncs, gràcies a la comunicació directa amb la fiscalia també ha pogut dur a terme dues regularitzacions amb Hisenda prèvies a rebre l'avís: una de 678.393,72 euros l'any passat i l'altra de 4.395.901,96 el febrer d'enguany. La primera era per haver deixat de pagar impostos del 2016 al 2018 i la segona pels vuit milions d'euros que l'emèrit va rebre en vols d'una companyia de jet privats pagats el 2018 per la fundació Zagatka.