El municipi gallec de Sanxenxo, situat a Pontevedra, ha passat a ser el lloc de referència de Joan Carles I, que ha trencat la tradició de lligar la seva passió per la vela amb Palma. L'elecció, en cap cas, no és casual. Hi ha dues mirades que certifiquen que a les illes Balears seria més mal rebut que a Galícia. D'una banda, la institucional, vinculada als governs actuals; de l'altra, la personal i les relacions que hi guarda.
"Hi ha molts joancarlistes"
A Palma, l'alcalde és el socialista José Hila, que governa amb coalició amb Més i Unidas-Podemos. I si ampliem la mirada, a la comunitat, la presidenta és Francina Armengol, del PSOE. Amb més o menys discreció, aquests tres partits han criticat la presència del rei emèrit. Mentre que a Sanxenxo hi ha el popular Telmo Martín, que l'ha rebut amb els braços oberts i que afirma que espera tornar-lo a veure el mes de juny i assegura que, com ell, "hi ha més joancarlistes del que ens podem imaginar".
A tall d'anècdota, el port de Sanxenxo s'anomena Joan Carles perquè només un vot, el del BNG, estava a favor de canviar el nom. Ni els socialistes d'allà són tan crítics com alguns de La Moncloa. De fet, el PSOE d'aquest municipi es va abstenir de la votació en el seu moment i quan els escàndols del monarca ja eren a sobre de la taula d'un jutge. I pel que fa a Galícia, Alfonso Rueda ha agafat el relleu d'Alberto Núñez Feijóo i ha replicat la mateixa lloança cap al rei.
"Els lligams amb Sanxenxo són des que va caure en desgràcia"
Però la relació de forces governamentals no ha estat la principal causa del seu no retorn a l'illa. El principal motiu que l'ha portat a Sanxenxo és que a Palma no l'espera ningú. Sandra Fernández Agraso, alcaldable del BNG a Sanxenxo, ho constata: "Aquí tots estan blanquejant el que va fer i volen associar el nom de Joan Carles amb el municipi, no sé què pensen que pot aportar. Els lligams amb Sanxenxo són des que va caure en desgràcia i que els seus amics i l'elit que tenia a Palma de Mallorca li van donar l'esquena. Allà no el volien i aquí es va veure recolzat per Pedro Campos i els seus, que no el molesten, sinó que el defensen. No és un amor a Sanxenxo de sempre, sinó per conveniència. Aquí aplaudeixen amb les orelles el retorn d'un home que ni el seu propi fill Felip VI el vol", en declaracions a TV3.
Així doncs, l'any 1957 va ingressar a l'Escola Naval Marín quan encara era príncep, però les seves visites a les Rías Baixas van començar l'any 2000 i després de la seva abdicació, el 2014, van anar a més. Però definitivament es va convertir en el seu lloc preferit quan la seva presència a Palma va començar a resultar incòmoda per a molts. "A Sanxenxo se sent estimat", constata el seu cercle més proper. La seva última visita a les illes va ser pel casament de Rafael Nadal i Xisca Perelló el 2019 com a convidat d'honor. L'amic inseparable que hauria pogut cosir el lligam amb Palma és el català Josep Cusí, però el seu lamentable estat de salut l'ha portat a un segon pla i ja no té rellevància en l'elit mallorquina el que ell pugui dir.
Felip VI tampoc el vol a Palma
El tercer element que ha jugat a favor de Galícia, de manera indirecta, és el mateix Felip VI. Aquest no vol renunciar a la bona vida que li aporta Palma a l'estiu o quan ell vol marxar per visites extraoficials. L'última, el mes passat, quan va visitar el 18 d'abril Mallorca per una trobada personal que va acabar sortint a la llum arran d'una fotografia d'aquest amb un equip de regatistes de Cantàbria que li van demanar fotografiar-se quan el van veure passejant pel Club Nàutic de l'Arenal de Palma.
El Palau de Marivent és la residència d'estiu de la família reial des del 1973 i Felip VI vol que continuï sent així. Dins d'aquest hi ha una masia de luxe, Son Vent, ara freqüentada per les infantes Elena i Cristina, les quals havien proposat que si venia el seu pare, hi dormís, però la decisió tampoc va convèncer Felip VI, que lluita per allunyar-se de les corrupteles del seu pare, encara que s'hagi acreditat que ell era el principal beneficiari, després de Joan Carles, de la fortuna dipositada en paradisos fiscals.
Així doncs, queda enrere la bona vida de Palma. Però és des d'aquí on avui s'explica el perquè l'emèrit ha acabat tornant a l'Estat i ha escollit Galícia. En les regates balears és on va conèixer Pedro Campos. Una de les imatges icòniques que ho il·lustra és la remullada de l'emèrit a la piscina del club de Palma després de guanyar amb el seu Bribón. Era l'any 1993 i van celebrar plegats la victòria. També l'acompanyava el seu inseparable Josep Cusí, amb qui es coneixien des de les caceres que organitzava el dictador Francisco Franco. El català era instructor de tir al plat de Franco i de l'aleshores príncep Joan Carles i va ser el 1972 quan van decidir començar a navegar junts.