El rector electe de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, ha defensat que la UB "no pot girar l'esquena a valors com la llibertat d'expressió". "S'ha de ser solidari amb aquelles vulneracions dels drets civils que no s'adiuen amb els missatges de les aules", ha argumentat Guàrdia en una entrevista al programa L'Estat de la Nació de Tevecat on ha defensat el paper de la universitat en posar les eines a disposició del debat públic. "La universitat no és aliena al seu context, hi viu d'una forma activa", ha refermat.
Guàrdia també ha parlat sobre els suports que va rebre, i concretament el de la catedràtica d'Economia i presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. Segons el rector electe, es van voler buscar "connotacions externes" i intentar "contaminar amb ideologies que no tenen res a veure amb el moment". "És una companya de feina, la conec de fa molts anys", ha explicat Guàrdia, i s'ha mantingut al marge de qualsevol polèmica, ferms amb el compromís centrat en "el bé de la UB com a primera institució científica del país".
Joan Guàrdia s'imposa a l'anterior rector, Joan Elias
Joan Guàrdia, catedràtic de Psicologia, es va imposar aquest divendres en la segona volta de les eleccions al rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) a Joan Elias, catedràtic Àlgebra i que, fins ara, ocupava aquest càrrec. En aquestes votacions, que s'han celebrat dijous i divendres, Guàrdia ha recollit el suport de 7.863 electors, mentre que Elias, de 5.264.
"És la participació més alta de la història, sobretot d'estudiants. Som la candidatura que ha tingut més vots", ha celebrat Joan Guàrdia. Segons els seus càlculs, després de les vacances de Nadal l'equip de Guàrdia conformat per 24 acadèmics d'un alt prestigi i experiència aterrarà definitivament al govern de la Universitat de Barcelona.
L'impacte de la pandèmia en la universitat pública
Les eleccions al rectorat de la UB tampoc han estat alienes a la situació de crisi generada per la pandèmia. "Ha estat un punt d'inflexió", ha valorat Guàrdia. Això s'ha sumat a la tensió del sistema universitari que ja es viu des de la crisi del 2008 i que ha provocat, entre altres coses, una fugida de talent.
"És molt dur veure gent que s'ha format a casa nostra, molt brillants, i no poder fer res evitar que marxin", ha lamentat, tot manifestant la seva intenció de treballar per recuperar-lo. Citant a l'històric dirigent, Nelson Mandela, Guàrdia també ha fet una reivindicació de l'educació com l'eina més potent per canviar el món, i ha destacat el paper de l'acadèmia a Catalunya. "Catalunya és un país molt potent universitàriament. Cal confiança", ha defensat.