El Parlament de Catalunya ha acabat de constituir aquest divendres al matí les comissions legislatives que han de funcionar durant tota la legislatura. Mentre que ahir es va compondre la d'Afers Institucionals, Economies i Finances, Empresa i Treball, Igualtat i Feminisme, Unió Europea i Acció Exterior, Educació i Formació Professional, Recerca i Universitats, Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, Interior i Seguretat Pública, Territori i Habitatge, i Transició Ecològica, aquest divendres s'ha format les comissions de Salut, Drets Socials, Cultura, Justícia i Qualitat Democràtica, Esports, Política Lingüística, Infància, i Joventut

El dimarts passat, la Junta de portaveus ja va aprovar que PSC i Junts presideixin 7 comissions, ERC 4, Partit Popular català 3, Vox i Comuns 2, mentre que CUP i Aliança Catalana es queden sense cap presidència. Durant les sessions de constitució d'aquest dijous i divendres, s'han votat les presidències, les vicepresidències i les secretaries de cadascuna d'elles. 

Tres diputats de Junts han estat escollits per presidir les comissions de Drets Socials amb Noemí Nieto, Política Lingüística amb Anna Feliu i Infància amb Maite Selva. Feliu, en el seu discurs posterior a la constitució de la comissió, ha reivindicat el català com a pal de paller del país i que la seva feina serà "ajudar a revertir l'emergència lingüística". "Cal que treballem perquè la llengua catalana recuperi tots els seus espais", ha insistit Feliu.

En canvi, dos exdiputats i exconsellers, com Joan Ignasi Elena i Carles Campuzano, han estat escollits per presidir les comissions de Cultura i Salut, respectivament. L'extitular de Drets Socials ha reivindicat la que és la comissió amb més pressupost del Govern de la Generalitat. "És un dels serveis públics més essencials del nostre estat del benestar", ha dit Campuzano. 

Per la seva banda, el diputat del Partit Popular Hugo Manchón ha estat elegit president de la Comissió de Joventut, mentre que els dos diputats dels Comuns Andrés García i Lluís Mijoler han estat nomenats presidents de Justícia i Qualitat Democràtica i d'Esports, respectivament. Vox presidirà les comissions de Peticions i Textos Normatius. 

Giró i Capella presideixen Empresa i Treball i Interior

Amb tot, aquest dijous ja es van escollir una bona part de les comissions. Tres diputats de Junts han estat escollits per presidir la Comissió d'Afers Institucionals, la Comissió de Territori i Habitatge i la Comissió d'Empresa i Treball amb David Saldoni, Quim Calatayud i Jaume Giró, respectivament

Per la seva banda, Ester Capella, d'ERC, serà la presidenta de la Comissió d'Interior i Seguretat Pública. Aquest dijous també s'ha escollit Eva García del PP com a presidenta de la Comissió d'Educació i Formació Professional, i Pere Lluís Huguet, també del PP, a la Comissió de Recerca i Universitats. El PSC està al capdavant de la Comissió d'Igualtat i Feminisme amb Sabrin Araibi, la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb Joaquim Paladella, la Comissió d'Economia i Finances amb Guillem Mateo, la Comissió de Transició Ecològica amb Cristòfol Gimeno, i la Comissió d'Unió Europea i Acció Exteriors amb Neus Comes.

Un cop constituïdes les comissions parlamentàries, entre el 16 i el 27 de setembre està previst que tinguin lloc les compareixences dels nous consellers i conselleres del Govern. Començarà el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, el dia 16 a les 10 hores.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!