L'exlletrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urias ha reaccionat aquest dimarts a la ingerència de l'alt tribunal als procediments democràtics del Congrés dels Diputats que es va consumar ahir al vespre. Ho ha fet en un fil de Twitter, en el qual ha titllat l'admissió de les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel PP per aturar la reforma del Codi Penal d'"atemptat contra l'estat de dret" espanyol. En aquest mateix sentit, ha expressat que la decisió s'ha pres de manera "il·legal i il·legítima", i que només obeeix a "interessos partidistes". Davant això, però, Urias no s'ha mostrat pessimista, i ha fet una crida a actuar amb "fermesa" i "serenitat" davant les provocacions de la dreta espanyola, la qual assegura que "desitja acusar el govern espanyol de donar un cop". És per això que el professor de Dret Constitucional ha recomanat tornar a presentar l'esmena vetada, que volia modificar les normes que governen el Poder Judicial, com a proposició de llei per esquivar el bloqueig.
"Atropellament partidista i abús judicial"
En el fil de piulades, Joaquín Urias ha rebutjat la via de la desobediència al Constitucional perquè, a parer seu, això només donaria a la dreta el que busquen: "Cal evitar caure en la provocació de la dreta que està desitjant acusar el govern espanyol de donar un cop", ha afirmat. Per contra, i malgrat lamentar l'"atropellament partidista i judicial" d'aquest dilluns, Urias ha apuntat quina ha de ser la resposta al veto: "Tornar a presentar l'esmena com a proposició de llei i demostrar que 6 jutges corruptes no frenaran la democràcia". Es tracta d'un moviment que Más País, el partit liderat per Íñigo Errejón, ja va fer ahir, poc abans de mitjanit, després de fer-se pública l'admissió de les mesures cautelaríssimes.
Más País registra una proposició de llei al Congrés
Más País ha registrat en el Congrés una reforma de la Llei orgànica que regula el Tribunal Constitucional (TC). La proposició de llei permet a l'Executiu o el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) designar membres de l'òrgan de manera separada si, passats tres mesos des de la renovació, no s'han exercit els relleus. En el text, es planteja suprimir l'atribució actual del Tribunal Constitucional, que els permet exercir un control addicional sobre els membres designats pels òrgans competents, atès que aquesta supervisió té "poca utilitat", ja que aquests perfils són avaluats pels òrgans que les designen i es reforça el control conferit a cada institució proponent. Així, el principal canvi plantejat per Més País és introduir la possibilitat que el govern central i el Poder Judicial puguin renovar el tribunal de garanties de manera descompassada, passats tres mesos des de la data en la qual hauria d'haver-se produït el relleu dels seus membres.