El professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urías, afirma que és possible trobar "solucions jurídiques creatives" per improvisar una amnistia pels càrrecs independentistes implicats en els fets de l'1-O, modificant articles concrets del Codi Penal per despenalitzar certs delictes en determinades circumstàncies, de forma que els implicats perseguits per la Justícia quedin exonerats. Urías ha defensat aquest dimecres a El món de RAC1 que és la solució més viable, donat que la Constitució prohibeix l'indult general i que no contempla ni apareix el concepte d'amnistia —que implica la concepció que no s'ha comès cap delicte, a diferència de l'indult—  per se. Així i tot, les "solucions creatives" podrien ser tombades pel Tribunal Constitucional (TC) en qualsevol moment. 

El jurista ha explicat que no se sap amb certesa si una llei d'amnistia és possible i que entre els experts no hi ha consens sobre si cap en la Constitució o no, ja que aquesta no fa cap menció al concepte. Urías ha afirmat que els dos precedents a una possible llei d'amnistia són, per un costat, que el TC s'ha pronunciat prèviament que una amnistia fiscal sí que és possible i, per altra banda, que va determinar que la llei d'amnistia del 1977 per no jutjar la dictadura se seguiria aplicant a partir de la Constitució de 1978, així que, segons l'expert "d'una forma indirecta s'ha mostrat que és possible". Per altra banda, l'indult general sí que està prohibit. Per tant, afirma Urías, fer un "tot l'1-O no pot ser perseguit i jutjat" és complicat, poc viable. En tot cas, el professor ha afirmat que en cap cas es podria garantir que el Tribunal Constitucional no ho tombarà en qualsevol moment. 

El TC podria veure-hi inconstitucionalitat

Tot i les "solucions jurídiques creatives" viables, el professor de Dret Constitucional ha afirmat que no es pot garantir que el TC no digui en qualsevol moment que són anticonstitucionals o que les interpreti com un indult general, cosa prohibida. Segons Joaquín Urías, hi ha una bona part d'interpretació política en el cas i no es pot saber què passarà després. "El govern espanyol no pot garantir a Junts que el TC no ho tombarà, és impossible de garantir", ha apuntat. L'únic a què pot comprometre's el PSOE, ha afirmat l'expert, és a portar una llei al Congrés i que es pugui aprovar si hi ha una majoria favorable. Així i tot, segons Urías, després els jutges podrien "reinterpretar", de forma similar a com van fer amb les escletxes jurídiques de la llei del 'només sí és sí'. A més, "no hi ha cap dubte que hi ha un cert rebuig en la judicatura espanyola i que miraran tot el que es faci amb lupa per poder reinterpretar o donar-li la volta i seguir perseguint alguns líders independentistes", ha conclòs el professor.