El professor de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Joaquín Urías, ha valorat aquest dimarts al Tot es mou de Tv3 la decisió de la Fiscalia de demanar al jutge Pablo Llarena que el president Carles Puigdemont i Oriol Junqueras siguin processats per desordres públics i malversació agreujats. El jurista s'ha mostrat convençut que el magistrat del Tribunal Suprem no inclourà els desordres públics agreujats en l'actualització del processament per l'entrada en vigor de la reforma penal, senzillament perquè és un delicte "que no existia l'1 d'Octubre" i, per tant, es tractaria d'una retroactivitat que "està prohibida per la Constitució". Urías ha insistit que acceptar els arguments dels fiscals envers aquest delicte seria una violació d'un principi de dret tan flagrant, que "ni tan sols Llarena s'atreviria" a fer, malgrat tot el que s'ha vist d'ençà del judici al procés.
Urías qüestiona la lectura de la malversació de Llarena
Pel que fa a l'altre delicte que ha de substituir la derogació de la sedició, la malversació agreujada, el professor Joaquín Urías opina que Llarena ha fet en la seva interlocutòria una lectura de la llei que obvia el que el govern espanyol pretenia reformar i ens retorna a "la que teníem abans". En aquest sentit, ha qüestionat que el jutge vegi "ànim de lucre" en el referèndum de l'1-O-- és a dir, l'element necessari perquè el delicte sigui agreujat-- perquè l'únic argument que empra és que van fer servir els diners per finançar les seves idees polítiques-- és a dir, el referèndum. Urías ha qualificat aquesta decisió de "disbarat, perquè un polític sempre actua conforme el seu criteri polític" i, per aquesta regla de tres, sempre que s'investigui un cas de malversació es considerarà que és agreujada, cosa que no té sentit i deixa sense efecte la reforma del delicte.
Junqueras no anirà a les eleccions i Puigdemont serà extradit enguany
D'altra banda, Urías ha reconegut que si bé "hauria de ser impossible que les condemnes acabin sent pitjors" després d'una reforma penal, creu que Oriol Junqueras no es podrà presentar a les pròximes eleccions perquè Llarena no li retallarà la inhabilitació en processar-lo per malversació, tal com esperava ERC amb el seu pacte amb els socialistes. Quant al president Puigdemont, el professor de Dret Constitucional considera que la reforma del Codi Penal el posa en "una situació jurídica pitjor, perquè Espanya demanarà l'extradició per malversació" en comptes de sedició, com fins ara. D'aquesta manera, quan es reactivin les euroordres, la justícia espanyola té moltes més possibilitats que els tribunals de Bèlgica els entreguin Puigdemont, perquè "és un delicte contra els fons públics" i "no entendran que sigui un delicte polític", com ha al·legat la defensa dels exiliats. "Ara és més fàcil que extradeixin Puigdemont ara que abans de la reforma", ha insistit Urías. Més concretament, ha calculat que el podrien entregar "en menys d'un any", i que les ordres de detenció europees s'activin "en plena campanya de les eleccions municipals".