El referèndum sobre el futur polític de Catalunya que els comuns prometen al seu programa electoral —que encara no han fet públic— no aconsegueix tenir una definició clara, però tot apunta que serà una votació sobre allò que pugui concretar-se a la taula de diàleg que, a més, ha quedat aigualida en una mena de Comissió Bilateral Estat-Generalitat paral·lela, on es podran discutir assumptes com el traspàs de Rodalies o la gestió aeroportuària per part del Govern, però difícilment contindrà una pregunta clara sobre la possibilitat que Catalunya pugui esdevenir un estat independent, que almenys és el plantejament amb què des dels partits independentistes i el Govern s’ha defensat la necessitat de fer la votació.

🟡 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

🟡 Per què s'avancen les Eleccions Generals 2023?

I és que a mesura que avança la campanya per a les eleccions generals 2023, Sumar En Comú Podem es veu més en la necessitat de fer mans i mànigues per explicar la seva proposta de referèndum, que per part de Sumar i la seva líder, Yolanda Díaz, ha quedat completament buidat de contingut. “Hem provat moltes estratègies i la que ha funcionat es diu diàleg”, ha afirmat aquest dilluns al matí la cap de llista per Barcelona dels comuns, Aina Vidal, que ha defensat que els catalans podran votar els acords de la taula de diàleg com a “nou pacte territorial”.

En roda de premsa a la seu de l’ACN, Vidal ha afirmat que la líder de Sumar, Yolanda Díaz, “és l’única candidata que reconeix de forma explícita que Catalunya és una nació” i per això l’ha posat de garant de la celebració del referèndum, perquè ha considerat “una evidència” que “estarem més a prop de votar qualsevol qüestió si Yolanda Díaz és presidenta”, afegint que “no hi haurà cap mena d’Ítaca si governa Vox”. Per això ha defensat que més enllà de defensar una concreció del referèndum “que no es farà en quinze dies”, el que cal ara és posar sobre la taula, la de diàleg, temes amb “ambició” que vagin més enllà del debat polític i "se centrin en les qüestions que afecten Catalunya com a nació", entre les quals ha assenyalat les infraestructures i la defensa de la llengua catalana.

Així mateix, Vidal ha insistit que la taula de diàleg va néixer “perquè els presidents de Catalunya i Espanya ni tan sols es parlaven per telèfon”, i per això ha assegurat que ha servit per “recuperar la cooperació institucional”. En aquest context, Vidal ha insistit que els comuns reclamaran el ministeri de Transports perquè “impulsi d’una vegada les Rodalies”, i ha reiterat la petició de crear un ministeri d’Habitatge. “No entenem que no existeixi un ministeri d’habitatge que estigui al cent per cent sobre una matèria tan important”.