Ja és oficial, aquest dilluns al matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat el decret d'impuls de la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern 2030, després que divendres el Comitè Olímpic Espanyol (COE) avalés la proposta tècnica de l'esdeveniment tot i el rebuig de l'Aragó. Més tard s'han pogut conèixer més detalls de la consulta que es celebrarà el 24 de juliol i que serà doble:  en resposta a les protestes de part del territori, la Generalitat també demanarà l'opinió a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès i no només a aquelles de l'Alt Pirineu i l'Aran on es farien les proves olímpiques en cas que es concedissin els jocs i, per tant, l'impacte dels jocs serà directe. Aquest és només un dels molts detalls que envolten la celebració dels Jocs d'Hivern a Catalunya, a continuació en presentem i expliquem d'altres:

Data dels Jocs Olímpics d'Hivern

Està previst que els Jocs Olímpics d'Hivern es celebrin del divendres 8 de febrer al diumenge 24 de febrer de l'any 2030. Normalment s'anuncia la candidatura guanyadora d'uns jocs set anys abans de la seva celebració, per tant el 2023 es sabrà si Catalunya acull la competició esportiva.

 

Com serà la consulta dels Jocs d'Hivern 2030?

El Govern farà el 24 de juliol dues consultes amb preguntes diferents sobre els Jocs d'Hivern 2030. A l'Alt Pirineu i Aran es preguntarà si el Govern de la Generalitat ha de presentar candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern amb una opció de respostes binària (sí o no). El mateix dia també es consultarà les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès amb una altra pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs d'hivern?". En roda de premsa, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha concretat que "involucrar" vol dir poder tenir activitats esportives prèvies i complementàries. Aquest dilluns el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha firmat dos decrets per impulsar la doble consulta. El Govern ha explicat que només es podrà votar a les consultes presencialment i no hi haurà ni vot telemàtic, ni per correu ni vot anticipat. Aproximadament a la consulta de l'Alt Pirineu i l'Aran votaran unes 55.000 persones en 121 meses. I en la consulta de les altres tres comarques, 83.000 persones en 137 meses. El Govern hi destinarà 1.100.000 euros.

La distribució de les proves dels Jocs Olímpics

Quines proves se celebraran a l'Aragó i quines a Catalunya és un dels temes que ha provocat que els primers es neguin a acceptar l'acord; consideren que no és equilibrat el nombre de proves que es faran a un lloc i a l'altre. El president Aragonès assegura que hi ha "una diferència substancial entre el que Aragó entèn per un repartiment equilibrat i el que s'ha posat sobre la taula". Lambán entén que "el més important és que Catalunya i l'Aragó "se sentin a gust i es percebi que el repartiment és equilibrat i tothom hi participa en igualtat".

Tal i com es pot veure al mapa, a Aragó s'hi celebrarien les següents proves: a Zaragoza el patinatge artístic, de velocitat i de velocitat en pista curta, a Jaca el curling, i a Candanchú el biatló i l'esquí de fons. Pel que fa a Catalunya, a Baqueira Beret l'snowboard i el freestyle, a Boí Taüll l'esquí de muntanya, en algun indret del Pallars encara per determinar s'hi farà el telemark i en alguna zona de l'Alt Urgell el mushing, a la Molina Masella s'hi celebrarien totes les proves relacionades amb l'esquí alpí i a Barcelona s'hi farien les competicions d'hockey sobre gel. A més a més, es contempla la possibilitat de celebrar algunes competicions com el bobsleigh, el salt d'esquí i l'skeleton a Sarajevo (perquè ja tenen les complicades infraestructures per a acollir aquestes disciplines).

Catalunya, Aragó i el COE: el conflicte

Els Jocs d'Hivern 2030 està previst que se celebrin conjuntament amb l'Aragó però, per ara, aquesta opció presenta moltes complicacions. El president d'Aragó, Javier Lambán, insisteix que no acceptarà l'acord dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 validat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) perquè encara hi ha molts detalls per pactar i perquè la proposta no és "equilibrada". Lambán es va despenjar de la reunió de divendres passat a Madrid convocada pel COE, on Estat i Generalitat van signar l'acord tècnic de la candidatura, tot i estar-hi convidat. Des de l'escola Gustavo Adolfo Bécquer de Saragossa va dir que presentaran la seva proposta aquesta setmana que comença i va reiterar que totes les estacions del Pirineu, com Formigal o Cerler, han d'acollir alguna prova. "Només podem tancar una candidatura quan l'acord ho sigui en tots els termes i defensi els interessos d'Aragó", va sentenciar. Per la seva banda, el Govern de la Generalitat, malgrat que els socis de govern han mantingut en ocasions posicions diferents sobre els detalls del projecte, ha deixat clar que vol acollir la competició esportiva.