El diputat de Bildu Jon Iñarritu ha reaccionat amb la ironia que el caracteritza davant d'una informació publicada avui a El País, referida al rei emèrit i els seus comptes a l’estranger on ha amagat al fisc milions i milions d’euros. “Hisenda va contestar al jutge en 24 hores que Joan Carles no tenia comptes a l’estranger”, afirma el rotatiu madrileny. “L’acudit d’Hisenda”, afirma el diputat basc.
Que l’emèrit tenia comptes oberts a diferents paradisos fiscals ha estat provat per activa i per passiva, fins i tot reconegut pel seu fill Felip VI en un document en el qual renunciava precisament als fons amagats al fisc. La informació d’El País deixa així en evidència la Hisenda espanyola, que fa dos anys, el setembre del 2018, va assegurar al jutge del cas Villarejo no tenir constància que Joan Carles I tingués comptes corrents a l’estranger. Amb una diligència que sorprèn tractant-se de l’administració pública, el magistrat va rebre la resposta en 24 hores.
Els comptes a Suïssa
L’Oficina Nacional d’Investigació del Frau (ONIF) de l’Agència Tributària va rebre el 4 setembre del 2018 un ofici del magistrat que investigava el cas Tàndem on demanava informació sobre l’emèrit. L’origen de la petició eren les converses de Corinna Larsen amb el comissari Villarejo, on l’examant del rei li detallava l’existència de comptes de Joan Carles I a Suïssa. Comptes on s’ha sabut posteriorment que l’emèrit tenia almenys els 65 milions d’euros que li va “regalar” el rei de l’Aràbia Saudita.
L’endemà, el 5 de setembre, l’ONIF informava el jutge que l’emèrit no havia presentat cap declaració sobre béns a l’estranger i que basant-se en les fonts d’informació disponibles, no tenien constància que tingués comptes a l’estranger. Davant d’això el jutge de l’Audiència Nacional, Diego de Egea, va acordar arxivar el cas. Sí que va actuar el fiscal suís Yves Bertosa. A finals del mateix any, la Fiscalia Anticorrupció espanyola va obrir una investigació per suborn en transaccions internacionals, però l’Agència Tributària no va obrir cap inspecció, segons relata el rotatiu madrileny.
És precisament la inacció de l’Agència Tributària, que no ha obert cap inspecció a l’emèrit malgrat saber que Joan Carles I va moure capitals no declarats al fisc entre el 2016 i el 2018, quan ja no era inviolable, i de la Fiscalia, que no ha presentat cap querella per delicte fiscal, el que ha permès que l’emèrit hagi pogut regularitzar la seva situació fiscal, almenys quant a l’ús de les targetes black de l’empresari mexicà.