La interlocutòria del jutge Pablo Llarena sobre el processament dels polítics independentistes ha despertat crítiques després que aprofités l'escrit per carregar contra la reforma de la sedició. Des del mateix govern espanyol han demanat a Llarena que no es fiqui en política i ara també ho ha fet el diputat al Congrés dels Diputats d'EH Bildu Jon Iñarritu, que ha carregat durament contra el jutge. "Aquest senyor s'ha oblidat de la seva funció i ja ni dissimula", ha assenyalat en una piulada en referència a Llarena. Així mateix, Iñarritu li ha fet una recomanació: "Si no li agrada el Codi Penal, que es presenti a les eleccions amb algun partit ultra i proposi els canvis que consideri oportuns".
Després de la reforma al Codi Penal aprovada al Congrés, la qual suprimeix el delicte de sedició, el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha mantingut el processament al president a l'exili Carles Puigdemont pels delictes de desobediència i malversació agreujada. En la resolució, però, a banda d'explicar aquesta decisió també va aprofitar per criticar la reforma impulsada pel govern de Pedro Sánchez que deroga el delicte de sedició. Segons Llarena, aquesta reforma de la llei que van pactar PSOE, Podemos i ERC es tracta d'una "marcada discrepància" amb la sentència del judici del procés. En aquest sentit, el jutge ha assegurat que no se sustenta en qüestions formals o de proporcionalitat o en la necessitat de garantir els drets i llibertats fonamentals, tal com havien defensat els impulsors, sinó que es tracta d'un context que té com a objectiu despenalitzar els acusats per sedició després del referèndum de l'1-O.
Crítiques des del govern espanyol
Des de la Moncloa van evitar posicionar-se sobre el processament de Puigdemont, però van rebutjar les crítiques a la reforma de la sedició fetes pel jutge Llarena. En concret, la ministra d'Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, va demanar al jutge del Tribunal Suprem que no es fiqués en política i que es limités a dur a terme la seva activitat jurídica. "Nosaltres no entrem en els pronunciaments judicials i de la mateixa manera sempre demanem que tampoc s'entri en la legitimitat que té la política per al desenvolupament de la seva legislació", va defensar la titular d'Hisenda. Per a Montero, "el que ha de fer la Justícia és administrar la Justícia, mentre que els polítics han de legislar conforme a la seva escala de valors".
"Política des dels tribunals"
Carles Puigdemont també va assenyalar una politització de la justícia després de conèixer la resolució del Tribunal Suprem. "A Espanya es fa política des dels tribunals i es canvien els actes judicials a conveniència només per aconseguir una finalitat política, que és perseguir i penalitzar el procés d’independència", va apuntar en una intervenció feta des del seu canal de Youtube. Cal recordar que, ara, el president a l'exili, així com els exconsellers Toni Comín i Lluis Puig estan imputats per un delicte de malversació de forma agreujada que implica una pena de 8 anys de presó, la màxima per malversació.