El diputat al Congrés d'EH Bildu, Jon Iñarritu, i la secretària nacional de la CUP, Isa Chacón, han quedat en llibertat després de ser retinguts per les autoritats turques mentre exercien d'observadors internacionals a les eleccions d'aquest diumenge a la ciutat de Siirt, al sud-est del país. Fonts de la CUP han indicat que han estat sota custòdia policial des de les 18:00 hores d'aquest diumenge fins a la matinada d'aquest dilluns, i desconeixen el motiu pel qual els van retenir. Segons explica el partit ambdós ja estan camí a Istanbul, ja que, els han fet comprar bitllets d'avió i la secretària nacional està custodiada per policies turcs i espanyols fins agafar la connexió de vols. Chacón feia d'observadora internacional a les eleccions presidencials a Turquia i formava part d'una delegació organitzada pel Partit Democràtic del Poble d'Europa.

Retenció de Chacón i Iñarritu a Turquia

La policia turca va retenir aquest diumenge a la tarda Chacón mentre feia d'observadora internacional a les eleccions turques. A banda d'Isa Chacón va haver-hi altres membres d'aquesta delegació retinguts a la comissaria de Siirt "per ordre de la fiscalia" i amb la documentació confiscada, segons va explicar la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que va apuntar que el conflicte té a veure amb el recompte d'unes eleccions presidencials que decidiran el futur polític d'Erdogan. "Estem a Turquia observant i verificant el procés electoral en unes eleccions que seran clau per al futur del país. El Partit Democràtic del Poble d'Europa (HDP) s'havia vist obligat a participar amb les sigles de Yesil Sol Parti (YSP)", segons va explicar aquest mateix diumenge Chacón.

"Amb la CUP comparteixen els valors del feminisme, socialisme i la llibertat per a tots els pobles, uns pressupòsits que porten les dues formacions a reforçar els seus vincles així com els suports entre el moviment kurd i el moviment d'alliberament nacional català", havia manifestat aquest cap de setmana la formació anticapitalista en un comunicat.

Per la seva banda, Iñarritu també va assegurar a través d'una piulada que Bildu participava en el grup d'observadors internacionals "per comprovar que les eleccions que tindran lloc avui a Turquia es desenvolupin amb normalitat".