El Govern de la Generalitat ha presentat el seu "full de ruta" per afrontar el repte de la transició energètica. El president Pere Aragonès i la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, van ser els encarregats de presentar el pla de l'Executiu català per canviar el model energètic de Catalunya. 

Entre les accions més destacades que ha presentat el Govern es troba la modificació de l'actual decret de les energies renovables. El canvi en aquesta regulació pretenen empènyer el model energètic català cap a un més "local, democràtic i participatiu. "Volem defugir dels oligopolis", ha resumit la consellera Jordà en una entrevista a TV3. 

La modificació del decret prioritzarà el foment de l'autoconsum i els projectes de mitja tensió o que siguin inferiors a cinc megawatts. 

Amb el nou decret modificat quedaran enrere situacions com la presentació de macroprojectes de centrals d’energia renovable sense el coneixement dels Ajuntaments o els veïns. Caldrà un acord del 50% dels actors que ocupen la superfície afectada per un projecte d'aquesta mena perquè aquest tiri endavant. 

El decret també introdueix l’obligatorietat d’acreditar l’oferta de la participació de com a mínim el 20% del projecte a població i administració. A més, el nou decret augmenta la disponibilitat de terrenys susceptible d'acollir aquesta mena de projectes, ja que als sòls no urbanitzables se’ls afegeix els sòls urbanitzables. 

Facilitar l'accés 

La reforma del decret és molt ambiciosa, però perquè aquesta tiri endavant cal convèncer al teixit local perquè s'animi a presentar projectes petits o d'autoconsum. Per a tal cosa Jordà ha remarcat la importància de transmetre bé la informació en àmbits municipals. 

També promourà canvi normatiu que motivin encara més la creació de projectes locals i d'autoconsum. La consellera Jordà ha anunciat que el govern vol canviar el codi civil. Es tracta d'un canvi que "no entrarà en aquest decret, per modificar la propietat horitzontal per facilitar la instal·lació de plaques solars amb majoria simple", ha concretat. 

"Hem de ser capaços d'incentivar els petits projectes", ha remarcat la consellera, qui també ha recordat: "Si no ho fem nosaltres ens ho faran". Qui ho faria? Les grans empreses, i el Govern no vol un model energètic monopolitzat per les grans companyies elèctriques. 

Tot i això reconeix que hi ha part important de l'abastiment elèctric que haurà de recaure en aquesta mena d'empreses. "No podem fer-ho sense les grans empreses, però hem de fer el màxim per potenciar l'autoconsum i els petits projectes", ha assegurat-  

 

Imatge principal: La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, durant la presentació del full de ruta del Govern en la transició energètica / Montse Giralt