Elies Campo, Pau Estrich i Jordi Baylina són només tres dels noms de les persones investigades pel Tsunami Democràtic segons s'ha pogut saber gràcies a l'informe tècnic que va revelar l'espionatge a independentistes del cas CatalanGate. El govern espanyol de Pedro Sánchez va autoritzar el CNI a intervenir el telèfon mòbil de 18 membres de Tsunami Democràtic, la plataforma que va encapçalar les mobilitzacions contra la sentència de l'1-O. Entre els espiats per indicació de l'executiu espanyol hi ha precisament l'enginyer que ha liderat la investigació sobre l'espionatge contra l'independentisme, Elias Campo. Aquestes investigacions tenien l'autorització preceptiva del Tribunal Suprem (TS) i els resultats es van enviar a la Moncloa. Precisament un d'aquests investigats, Jordi Baylina, serà aquest dissabte a la nit al programa de TV3 Preguntes Freqüents; Baylina, desenvolupador de blockchain i referent mundial en el seu sector, explicarà el seu cas per primera vegada en un plató de televisió. 

La confirmació de la investigació de membres de Tsunami Democràtic, que es va fer pública dijous passat, va arribar just l'endemà que la ministra de Defensa, Margarita Robles, justifiqués l'espionatge a líders independentistes i uns dies abans que la directora del CNI, Paz Esteban, comparegui per informar del resultat de la investigació interna del servei d'intel·ligència. La titular de Defensa va acusar aquest dimecres l'independentisme d'actuar amb "hipocresia" amb el CatalanGate. "Els va molt bé en aquest moment aparèixer com a víctimes", va afirmar Robles a la sessió de control al Congrés. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?", va plantejar en resposta a la CUP Robles, que va criticar que "no els ha sentit dir res" quan "es hackegen organismes com el SEPE o telèfons de ministres". La titular de Defensa va argumentar que "no els ha vist mai defensar els principis bàsics de l'estat de dret".

Expert en blockchain

El nom de Jordi Baylina està lligat a la història de Etherenum (una plataforma de programari de computació distribuïda basada en blockchain i que es distingeix per la funcionalitat de contractes intel·ligents) i de blockchain i també ha treballat en el llançament d'Hermez. Es tracta d'un sistema d'escalabilitat que es coneix amb el nom de rollup. Els rollup són solucions de prova de coneixement zero que permeten agrupar moltes transaccions en una sola i que serveixen per alleugerir la pressió de la xarxa Ethereum (que executa contractes intel·ligents). De fet, Hermez pot manejar fins a 2.000 transaccions per segon.

Més investigats

Aquest mateix dissabte al matí s'ha pogut saber que Citizen Lab investiga si hi ha 150 persones més afectades per l'espionatge amb el 'software' Pegasus. En concret, el rotatiu apunta que els 65 espiats inicials estarien col·laborant amb la plataforma vinculada a la Universitat de Toronto per aclarir si, a través de l'accés als seus dispositius, es va espiar també a part dels seus contactes. Entre els nous possibles afectats hi hauria periodistes de mitjans de comunicació catalans i estatals, segons El Confidencial. De confirmar-se, es tractaria d'una segona fase de l'espionatge amb afectats fora de la primera línia política.