Totes les mirades estan posades en Carles Puigdemont, que ha culminat avui el seu retorn a Catalunya coincidint amb el debat d’investidura de Salvador Illa. El líder de Junts ha aparegut a Barcelona minuts abans de les nou del matí i s’ha dirigit a peu fins a l’Arc de Triomf, al passeig Lluís Companys, on l’independentisme havia organitzat la seva rebuda institucional. Poc després, s’ha escapolit dels Mossos d’Esquadra i ha aconseguit esquivar l’ordre de detenció que hi ha contra ell, cosa que ha obligat la policia catalana a activar una operació Gàbia. Hores més tard, un dels advocats de l’equip jurídic de Puigdemont, Jordi Cabré, ha atès en exclusiva al programa especial emès per la televisió d’ElNacional.cat: “Missió complerta? En bona part, sí, fins ara tot s’ha complert”, ha deixat clar en declaracions a aquest mitjà. “Evidentment, és una missió que no se circumscriu al matí, ni a unes hores, i pot tenir moltes seqüeles jurídiques i polítiques”, ha afegit.

🔴 Puigdemont avui, DIRECTE | Investidura d’Illa, última hora

 

 

Així mateix, Jordi Cabré ha reconegut que fins cinc minuts abans que Puigdemont aparegués caminant fins al carrer Trafalgar, “ningú les tenia totes que això es pogués produir amb tanta precisió”. “Hem patit molt”, ha confessat, i ha assegurat que la “muntanya escalada durant el matí ha estat forta”. També ha disparat contra Pablo Llarena: Cabré creu que el jutge instructor del Tribunal Suprem “deu estar pensant que la policia no està sent eficaç”. Això sí, ha sostingut que li estranyaria molt que algú hagués donat l’ordre que no s’executi l’ordre de detenció contra Puigdemont, perquè s’estan veient “registres a les carreteres, gasos pebre llançats contra la població o drons”. Per tant, queda clar que “l’intent sí que hi és”.

Jordi Cabré ha fet un darrer advertiment davant les càmeres d’ElNacional.cat i ha recomanat “no treure els ulls” d’enlloc de Catalunya, “ni tan sols del Parlament”. “La missió no era ni fer-se detenir, ni boicotejar cap sessió d’investidura, ni sacsejar la voluntat d’Esquerra Republicana, sinó que era, simplement, exercir el seu dret com a ciutadà i com a diputat electe el màxim que pugui i encara té el dret a votar aquesta investidura”, ha argumentat.

 

Puigdemont apareix a Barcelona després de gairebé set anys d’exili: “Encara som aquí”

Tot això està passant el dia que Carles Puigdemont ha tornat a Barcelona sis anys i mig després de marxar a l’exili. El president, envoltat per la cúpula de Junts, que l’esperava al carrer Trafalgar per blindar-lo, ha aconseguit arribar a l’escenari preparat per la seva rebuda institucional a l’Arc de Triomf. “Avui he vingut aquí per recordar-los que encara som aquí, perquè no tenim dret a renunciar”, ha proclamat Puigdemont, que ha reaparegut dos minuts abans de les nou del matí. Ha assegurat que no hi ha dret a renunciar a l’autodeterminació, perquè és un dret que pertany als pobles i és col·lectiu: “Fer un referèndum ni és ni serà mai un delicte”, ha exclamat el president, que ha lamentat que molts defensin que, per “escarmentar”, val la pena “incomplir una llei aprovada pel seu parlament”. “No sé quan ens tornarem a veure. Passi el que passi, quan ens tornem a veure, que puguem acabar amb el crit amb què jo he acabat el meu discurs: 'Visca Catalunya lliure!'”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!