L'advocat Jordi Domingo aspira a liderar el Consell de la República i disputarà la presidència de l'entitat independentista a Toni Comín en les pròximes eleccions del febrer, tal com ha avançat el digital Nació i ha pogut confirmar El Nacional. Domingo presentarà el seu projecte aquest dijous a Barcelona en un acte. El nou candidat a presidir l'entitat comptaria amb l'aval de bona part de les assemblees territorials. La disputa per liderar el Consell arriba en un moment convuls per a l'organització, després de la polèmica per la gestió econòmica de Toni Comín, que el mandat anterior era vicepresident de l'entitat sota la presidència de Carles Puigdemont, fins que aquest darrer va renunciar el novembre per a tornar a presidir Junts i una comissió gestora va agafar els regnes.
Domingo exposarà aquest dijous "el seu compromís amb els valors republicans i la defensa dels drets nacionals de Catalunya" i ja avança els tres pilars del seu projecte per al Consell de la República: "transparència, consens i territori". S'enfrontarà a la proposta de Toni Comín en la votació telemàtica emplaçada del 8 i al 12 de febrer. Prèviament, l'advocat català havia estat vinculat a l'entitat sobiranista fundada el 2018 com a president de la Sindicatura Electoral. A banda del Consell, Domingo ha estat membre fundador i portaveu de la plataforma Constituïm, que va elaborar el projecte de constitució d'una República de Catalunya amb la participació de més de 3.500 persones i que es va presentar al Parlament el maig de 2016. També ha exercit com a secretari del Consell Assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent.
Advocat de professió amb 47 anys d'experiència en dret civil, mercantil i processal, Jordi Domingo es va graduar a la Universitat de Barcelona (UB) i és membre del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) des de 1975, institució que havia aspirat a presidir sense èxit el 2013 i el 2017 amb una candidatura obertament sobiranista. És soci fundador del bufet Domingo Advocats i ha estat vinculat a institucions acadèmiques com la UB i el Center for International Legal Studies de Salzburg. El 1989, destaca en la seva carta de presentació, va fundar un despatx català a Moscou, des d'on va col·laborar en projectes empresarials de països amb economies emergents. El seu despatx va ser col·laborador de les Nacions Unides i membre del Centre de les Nacions Unides per a la Facilitació del Comerç i Desenvolupament del Comerç Electrònic (UN/CEFACT). Jordi Domingo ha estat també cònsol major del Consolat de Mar de Barcelona i actualment és membre de la Comissió de Transparència del Futbol Club Barcelona i membre del Consell Social de la Universitat de Barcelona.
Un moment convuls al Consell de la República
La disputa per presidir el Consell de la República arriba en un moment convuls en el si de l'entitat sobiranista, ja que una auditoria externa responsabilitza el vicepresident Toni Comín de despeses no justificades. Es tracta de 15.530 euros que Comín va dedicar al lloguer d'un vehicle i un apartament durant 15 dies, el pagament d'impostos i d'una multa i la retirada de 6.000 euros en efectiu. L'auditoria adverteix que aquestes despeses "no semblen justificades dins del marc de la defensa de l'exili" i reclama canvis en el funcionament del Consell per evitar aquesta mena de disfuncions. De fet, arran d'aquest fet, el Consell va anunciar que la responsabilitat de les finances de l'entitat deixarien d'estar en mans de l'eurodiputat electe de Junts. Comín, per la seva banda, es defensa i nega que siguin uns pagaments no justificats i assegura que són despeses "despeses de representació" que respecten de forma "inequívoca" els criteris establerts pel govern del Consell.