Els militants d'Esquerra Republicana voten en aquestes hores si investir el líder del PSC, Salvador Illa, com a nou president de la Generalitat. L'executiva, alcaldes, càrrecs i militants ja han pronunciat el seu sentit del vot, però una de les veus republicanes més rellevants que ha votat en contra de la investidura de Salvdor Illa és el president de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI), Jordi Gaseni. En una piulada, l'exalcalde de l'Ametlla de Mar i actual senador ha argumentat que "Salvador Illa té com a objectiu desactivar l'independentisme". "El que proposa l'acord és molt important, però fer president de la Generalitat Salvador Illa, i que pugui desenvolupar un projecte de país, que té com a objectiu desactivar l'independentisme, al meu entendre, no ho compensa", ha dit Gaseni a través d'X. I és que l'AMI ha estat una de les veus més rellevants en l'independentisme durant el procés, ja que ha organitzat desenes de mobilitzacions a favor de la independència durant els últims anys. Juntament amb Òmnium Cultural i l'Assemblea, és l'organització sobiranista més important, ja que reuneix tots els ajuntaments independentistes del país.
Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la votació per investir Salvador Illa
Joan Tardà: “Si surt el 'no', entraríem en un terreny desconegut i prevaldrien encara més les desavinences”
Jordi Orobitg (ERC): “Ni que Illa tingui la millor de les voluntats es pot garantir que es compleixi l'acord”
L'alcalde d'Alcanar acusa l'executiva de formular una pregunta "tendenciosa"
Gaseni no ha estat l'únic que en les últimes hores ha anunciat el seu "no" a Salvador Illa. També ho ha fet l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, que ha acusat l'actual executiva de formular una pregunta "tendenciosa". "El vot per fer Illa president no és a canvi de la sobirania fiscal, la promoció de la llengua... El Sí a Illa és a canvi d’un preacord, que no ha estat explicat pel PSC", ha argumentat Roig. Un altre actiu republicà que ha anunciat el seu "no" és l'exalcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé. "Votaré 'no' a investir Illa, per: no és un acord, sinó una proposta unilateral que el PSC i Illa no han validat; el PSOE no s'ha compromès a executar-lo; el PSOE no té la majoria legislativa per aplicar-lo; una part del PSOE hi està radicalment en contra; el PSOE no és fiable", ha dit l'exbatlle de les Borges Blanques.
— jordigaseni (@jordigaseni) August 2, 2024
Voto categòricament NO.
— Joan Roig Castell (@J_Roig_Castell) August 2, 2024
Adverteixo que la pregunta és tendenciosa/enganyosa.
El vot per fer Illa president no és a canvi de la sobirania fiscal, la promoció de la llengua ...
El Sí a Illa és a canvi d’un pre-acord, que no ha estat explicat pel PSC.
👇 pic.twitter.com/9AYNM02c8T
Votaré No a investir Illa, per: 1 no és un acord sinó una proposta unilateral que el PSC i Illa no han validat 2 El PSOE no s'ha compromès a executar-lo 3 El PSOE no té la majoria legislativa per aplicar-lo 4 Una part del PSOE hi està radicalment en contra 5 El SPOE no és fiable.
— Miquel Àngel Estradé (@mangelestrade) August 2, 2024
Altres actius d'Esquerra Republicana que han votat en contra de la investidura de Salvador Illa han estat l'exalcalde de Tarragona, Pau Ricomà; la diputada al Congrés, Pilar Vallugera; l'exdiputat i regidor de Tarragona Sergi de los Ríos; l'exdiputat al Parlament Jordi Orobitg; l'exconseller, Alfred Bosch; el president de la secció local de Lleida, Francesc Xavier Biosca; l'exalcalde de Roses Joan Plana; l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Jordi Parent; el portaveu d'ERC a Sabadell, Gabriel Fernàndez i Díaz; l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió; la portaveu a Matadepera, Anna Piñol; el portaveu d'ERC a Igualada, Enric Conill; l'històric diputat Joan Puig; el Col·lectiu Primer d'Octubre.