El govern espanyol tanca files amb María Jesús Montero. Després que la vicepresidenta primera negués que l’acord entre el PSC i ERC sigui un “concert econòmic” o una “reforma a l’ús del sistema de finançament”, apareixen les primeres veus del Consell de Ministres que es pronuncien públicament sobre el pacte. Un dels encarregats de posicionar-s’hi ha estat el ministre d’Indústria i Turisme que no ha sortit ni un mil·límetre del relat oficial de la Moncloa i ha compartit fil per randa la versió que ha expressat el govern espanyol en les darreres hores quan ha estat preguntat per aquesta qüestió. Jordi Hereu ha evitat al·ludir al concert econòmic i ha reiterat que la Moncloa parla “evidentment” de “finançament singular”, fent-ho “compatible amb la solidaritat interterritorial i la igualtat d’oportunitats de tots i cadascun dels ciutadans de l’Estat”. El ministre Hereu ha deixat clar que la voluntat de la Moncloa és complir “al 100%” l’acord amb ERC i “fer honor al seu compliment” i ha remarcat que el tiraran endavant “en benefici dels ciutadans de Catalunya i del món autonòmic a tota Espanya”. “És un acord que parla de finançament singular, bilateralitat i multilateralitat”, ha afegit.

📝 El govern espanyol “complirà” l’acord amb ERC, però insisteix que “no és un concert com el basc”

 

 

“L’acord vincula un pacte fiscal com a tal?”, li han preguntat els periodistes. “Sempre vull fer esment de la literalitat de l’acord, el tirarem endavant tal com està descrit”, ha contestat el ministre. En una atenció als mitjans de comunicació a Barcelona, on ha assistit a la inauguració de la Copa Amèrica de Vela, ha reconegut que, per a ell, “no és gens interessant el debat nominal”. “Circumscric el que està acordat”, ha reiterat. Just ahir, María Jesús Montero va negar de totes totes que el nou finançament per a Catalunya pactat entre ERC i el PSC sigui, concretament, un concert econòmic: “Li podem dir com vulguem, però l’única experiència del nostre país de concert és el basc i el navarrès”. Més tard, ERC va amenaçar el PSOE de tombar els pressupostos de l’Estat i va carregar durament contra la ministra d’Hisenda: “Sap perfectament què és el que es va firmar: el concert econòmic, encara que no el vulgui anomenar així”, van defensar els republicans en un comunicat. “Li pot dir com vulgui, però els acords que s’han signat s’han de complir”, va esgrimir la portaveu del partit, Raquel Sans.

Davant d’això, Jordi Hereu ha reconegut que està “tranquil” malgrat l’amenaça dels republicans i ha apostat perquè la reforma del finançament de Catalunya es dugui a terme “amb molta convicció i a la vegada serenitat”. “Com tot procés de canvi estructural, evidentment no és un procés fàcil, però el tirarem endavant gràcies al diàleg i a l’acord amb tothom”, ha reconegut, i ha convidat el PP a afegir-se a un “gran pacte” per al finançament “més enllà de certa retòrica”. Lluny de fer aquest pas, el PP acusa María Jesús Montero de mentir sobre el concert econòmic i d’haver “negat el que han firmat amb ERC”. Finalment, Hereu ha reivindicat que el pacte entre el PSC i ERC per a la investidura d’Illa és “magnífic” i permet “iniciar una nova etapa política” a Catalunya: “Estic molt animat, construirem entre tots un camí a partir de l’únic mètode que conec, que és el diàleg entre diferents”, ha confessat.

El govern espanyol insisteix que “no és un concert com el basc”

L’endemà de les declaracions de Montero, el govern espanyol intenta apagar les flames amb matisos i aclariments, però no es mou de la seva postura. Tampoc sense micròfons al davant. Fonts de l’entorn de María Jesús Montero apunten a ElNacional.cat que el Ministeri d’Hisenda està en la posició que “ha defensat sempre” i subratllen que la vicepresidenta primera del govern espanyol “avala l’acord” i “el fa seu”. Ara bé, deixen clar que el que s’ha pactat amb ERC “és evident que no és un concert com el basc, que és el que la gent té al cap”. Això sí, posen en relleu que l’acord és “molt potent” i suposa un “canvi de paradigma”. Des de la Moncloa, el missatge va en una direcció semblant: insisteixen que el compromís és “complir” el que s’ha acordat amb ERC i emmarquen el pacte en un “nou model de finançament” que permet “avançar en l’autogovern de Catalunya”.

Ana Redondo també subratlla que el PSOE “respecta els acords”

Qui avui també ha parlat sobre aquesta qüestió ha estat la ministra d’Igualtat. Ana Redondo ha garantit que el govern espanyol “complirà” el pacte amb els republicans i ha argumentat que el PSOE és “un partit que respecta els acords”. “Aquest beneficia als ciutadans de Catalunya i als de la resta d’Espanya”, ha conclòs en unes declaracions a Palència.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!