Comença a animar-se la cursa per presidir l'ANC. L'entitat independentista ja va obrir la setmana passada el termini per a presentar-se a les eleccions internes de l'Assemblea i que permetran decidir qui opta a rellevar l'actual líder de l'entitat, Elisenda Paluzie. Des de l'ANC volen mantenir una màxima confidencialitat, però això no evita que alguns dels noms es filtrin. És el cas del de l'activista i pallasso Jordi Pesarrodona. Segons ha avançat l'Ara i ha pogut confirmar ElNacional.cat, Pesarrodona ha pres aquesta decisió després de rumiar-s'ho durant els darrers mesos. "Crec que el Consell per la República és l'eina institucional i l'Assemblea Nacional Catalana és l'eina mobilitzadora. Hem d'anar colze a colze", ha explicat en declaracions a ElNacional.cat. I és que Pesarrodona també participa en la institució republicana: concretament és membre de l'Assamblea de Representants i vicepresident segon de la Mesa del Parlament del CxRep. "El Consell ens fa moltíssima falta", ha assegurat.

Però l'objectiu de l'activista no és exclusivament presidir l'organització independentista. "Vinc a sumar", ha afirmat. "Jo vinc a treballar, a aportar el meu gra de sorra". En aquesta línia, ha reivindicat que la seva popularitat pot ajudar a fer avançar el procés independentista des de la presidència de l'ANC, però està obert a assumir qualsevol paper que se li ofereixi: "Estic totalment a disposició, no aspiro a res. Si em toca acceptaria, però intento fugir de protagonismes", ha dit. És precisament per això que Pesarrodona prefereix l'opció d'una presidència col·legiada i consensuada que permeti anar "tots a una".

El primer pas per a l'activista serà convertir-se en membre del Secretariat Nacional de l'entitat. Si ho aconsegueix, posteriorment haurà de recollir suports d'entre la resta de membres de l'òrgan dirigent per tal de sortir-ne escollit com el màxim representant i presidir així l'Assemblea. La seva principal rival serà, sens dubte, l'advocada Dolors Feliu, que és per ara l'opció de consens. Però Pesarrodona només s'interessa per remarcar el paper que pot arribar a oferir l'ANC i la seva capacitat mobilitzadora.

Identificat amb el full de ruta

L'activista també ha remarcat que no pot sentir-se "més identificat" amb el nou full de ruta de l'entitat. L'Assemblea va assolir aprovar el nou full de ruta de l'entitat independentista fa només un parell de setmanes amb un rotund 96% dels vots dels socis que van participar en els comicis interns. El document, resumidament, insta el moviment a preparar-se per a un nou embat, i identifica les passes a seguir i les fites marcades per l'Assemblea a partir dels fronts de mobilització popular, institucional i exterior. També aposta per liderar i consolidar el moviment independentista, incrementar la pressió sobre les institucions i els partits, donar impuls a l'acció en el front internacional, i defensar el català i la immersió lingüística, entre altres línies a seguir.

Pel que fa a les sis esmenes al full de ruta aprovades per les bases de l'Assemblea, el missatge que es llança és molt clar: els socis, com Pesarrodona, volen reforçar l'aliança de l'ANC amb el Consell per la República. De fet, tres de les esmenes se centren en aquesta matèria. Els electors, doncs, han apostat per "establir vincles de cooperació amb el Consell per la República". Però l'esmena que més suport ha rebut per part dels votants ha estat la que feia referència a la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat. El text inicial ja n'era crític, descrivint aquest espai de reunió com una mostra de l'autonomisme de la Generalitat i de la nul·la voluntat de confrontació. Ara, però, incorpora una darrera línia que no deixa marge per als dubtes: "La taula de diàleg reforça i cohesiona l'estat espanyol internament i el legitima internacionalment".

Fi de l'era Paluzie

El passat mes de març va començar la X assemblea general ordinària (AGO) de l'Assemblea Nacional Catalana i, també, diversos tràmits per afrontar el futur de l'organització i tancar etapes, ja que també s'ha engegat el procés per rellevar Elisenda Paluzie al capdavant de l'organització, després que hagi extingit el màxim de mandats permesos segons els estatuts de l'entitat: dos, que són quatre anys. Les eleccions internes estan previstes del 10 al 14 de maig. No només s'haurà de substituir Paluzie, sinó també el vicepresident David Fernàndez, que ocupa aquest càrrec des de fa dos anys i que els dos anteriors ja formava part del secretariat, per la qual cosa també s'extingeix el seu mandat. Així, el relleu al capdavant de l'organització haurà de produir-se segur, i ho triaran els socis al maig votant tant de forma telemàtica com presencial.