El president Jordi Pujol ha alertat que els catalans estan "amenaçats d'acabar minoritzats" dins de Catalunya. El president Pujol atribueix aquesta problemàtica al fet que Catalunya té una baixa natalitat i "tanta i tanta immigració". En aquest sentit, ha demanat reaccions polítiques "ara això ho podem aguantar, i aguantem, però necessitem reforçar la política en aquest sentit". En una conversa que va tenir amb el japonès catalanoparlant Jo Tazawa i que es presenta en el llibre 'L'última conversa (Trobada a Queralbs)', de l'editorial Lapislàtzuli. Pujol destacata la identitat com allò important per a un país, ha reivindicat així la història, llengua, cultura i personalitat catalanes.
Desori a Catalunya
Jordi Pujol ha lamentat la situació de "gran desori que s'ha instal·lat a Catalunya i en la política catalana". Durant la seva conversa ha agraït a Tazawa que parlés en català, ja que, segons ha assegurat, això ha impactat positivament en l'imaginari sobre la llengua i, sobre la seva situació, ha avisat: "Ara el problema que tenim és seriós. Semblava fa 10, 15 o 20 anys que arribaria una actitud comprensiva per part d'Espanya, i resulta que no".
Material inèdit
El president Pujol també ha estat notícia aquesta setmana perquè l'editorial Comanegra ha recuperat el seu primer llibre Des dels turons a l’altra banda del riu escrit des de la presó els anys 1961 i 1962, i recupera fragments perduts i diaris inèdits. El llibre va aparèixer per primera vegada l’any 1978, quan Pujol ja havia fundat Convergència Democràtica de Catalunya. Per a aquesta edició, el periodista cultural Joan Safont ha recuperat alguns fragments del llibre que no havien sortit a la llum, a més d’altres escrits de presó i els textos que van condemnar Pujol: la seva campanya contra Luis de Galinsoga i la declaració amb què s’inculpava davant del Consell de Guerra.
Comanegra ha explicat que quan va sortir de la presó, Jordi Pujol va deixar llegir els textos que es recullen al llibre a molt poques persones, perquè eren textos crucials en la seva formació, certament, però també eren una ferida. Un dels primers lectors d’aquests assajos, quan encara eren inèdits, va ser Joan Reventós, que posteriorment fundaria el PSC. Com assenyala l’editorial, la prosa de Pujol era “sorprenent poètica, quasi mística, per moments visionària, i especialment dura amb la generació que va perdre la guerra”.
Entre els materials inèdits que presenta aquesta edició hi ha, per exemple, cartes reveladores de Jordi Pujol a la seva dona, Marta Ferrusola, en què es nega, des de la presó, a signar qualsevol petició d’indult. També s’hi afegeixen fragments d’un diari inèdit, un assaig sobre el militarisme escrit a presó i dos fragments del manuscrit original del llibre que es creien perduts.